Geçmişten günümüze farklı kültürlerin giyim tarzlarını yansıtan minyatür elbise sergileri moda ve sanatseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Minyatür elbiseleri hazırlayan moda tasarımcıları, iplik ve kumaş arasındaki temel ilişkiyi hem el işi nakış- aplike hem haute couture teknikleri kullanılarak zarif ve etnik malzemelerle ustalıkla küçük ebatlarda hazırlıyorlar. Büyük özveri isteyen bu iş için harcanan vakit ise normal ebatta hazırlanan elbiselerinkinden oldukça uzun.
Dünyada minyatür elbise sanatçılarının en dikkat çeken ismi, Veteriner ve Moda Tasarımı olarak mezun olan Nigel Chia. Tıbbi rotasını terk ederek endüstriye çok fazla merak duyması nedeniyle moda endüstrisine giriyor. NIGEL CHIA, günümüz kadınları için benzersiz ve kadınsı parçalar yaratmak için çağdaş bir duyarlılığa sahip olan zamanla onurlandırılmış couture tekniklerden istifade ediyor. NIGEL CHIA çalışmalarında, hacim, renk ve siluete yaratıcı bir yaklaşım getiriyor. Estetiği oluşturmak için esnaf tekniklerini ve karmaşık nakışları koleksiyonların tamamında kullanılıyor. Geleneksel ve modern tarzda, görkemli ama aynı zamanda saf mimariyi baz alan koleksiyonlarındaki tüm parçaları öncelikle 16 inç ebatında ooak bebekler üzerinde hazırlıyor sonrasında kendi web sitesinde normal ebatlarda olan parçaları satışa sunuyor.
Dünyaca ünlü haute couture markası Dior’un kendi atölyesinde hazırladığı minyatür videosu da sanal ortamlarda en çok izlenenler arasında. İşçilik ve malzeme kalitesinin özgün tasarımlarla birleştirildiği tartışılmaz en iyi marka olan Dior’un minyatürleri de rakip tanımıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=gRzMupwDdps
Hemen hemen her eve giren Barbie’nin yeni markası Hijarbie’de her ne kadar geç fark edilmiş olsa da dünyada hızlıca yer almaya devam eden muhafazakar moda akımında rol almaya aday. Farklı kültürlere, meslek gruplarına ve giyim tarzlarına sahip fenomen isimlerin minyatürlerini çalışan markanın bebekleri de çok seviliyor.
Eskrim Şampiyonu Ibtihaj Muhammad
İklimsel, mezhepsel, siyasal veyahut mesleksel sebeplerle farklı giyim ve başörtüsü bağlama tarzına sahip Müslüman kadınları çok iyi analiz ediyor ve modellerini bebeklerine giydiriyor.
Minyatür elbise sanatına kendini adayan Türk moda tasarımcısı Sevda Çelik de tığ ve iplik kullanarak, Anadolu giyim kültürünü yansıtan, ölçüleri 5 ile 20 santimetre arasında değişen etek, kaban, çanta gibi 400 kıyafet ve aksesuardan oluşan koleksiyonunu ilk olarak Zonguldak’ta 2015 yılında sergilemişti.
Yeni hedefi ise, tarihte iz bırakan, dünya sineması ve Osmanlı saray kültürünü ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerini yansıtan kıyafetlere ilişkin minyatür bir koleksiyon hazırlamak. En büyük isteği ise, bu çalışmaları hem ülkemizdeki hem de yurt dışındaki platformlarda bir Türk kadını olarak anlatmak.
Sevda Çelik’in son sergisi olan ‘’Hayallerim Askıda Kalmasın Zamana Yolculuk’’ 3-11 Kasım 2017 tarihleri arasında Eskişehir Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda moda ve sanatseverleri bekliyor.
Bu tarz, geçmişin giyim kuşam tarzlarını gösteren, hızlı moda akımına karşın modayı sanatsal olarak ifade etme fırsatı sunan minyatür sergiler Batı’da çok daha yaygın… Minyatür giyim – elbise sergilerinin ülkemizde de artması gurur verici.
No Comments