Son dönemlerin favori gezi destinasyonlarının başını çeken Alaçatı’da gezilecek yerler, plaj seçenekleri, Ege lezzetlerini en iyi sunan restoranlardan bahsedeceğim ve bir de otel önerisi vereceğim bu yazıda!
Alaçatı çok uzun zamandır eşimle aklımızdaydı ama muhafazakar otel olmaması ve yaz aylarında çok kalabalık olmasından dolayı hep erteliyor, bir bahar ayında gideriz diyorduk. Eşimin doğum günüydü geçen hafta ve ona en iyi hediye yoğun iş temposundan sıyırmaktı. Öyle de oldu çok şükür. Gideceğimiz ana kadar haberi olmadan hazırlığımı yaptım.
Peki nedir bu Alaçatı, nerede kalınır, ne yenilir? Şimdi tüm tecrübelerimi paylaşacağım sizinle…
Alaçatı Nerede, Nasıl Gidilir?
Alaçatı İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı küçük bir deniz kasabası… Alaçatı’ya İstabul’dan karayolu ile gitmek isterseniz yaklaşık 580 Km mesafededir. Benim tercihim uçak yolculuğu oldu. İzmir Adnan Menderes’ten Havaş araçları ile kişi başı 25 TL ödeyerek Çeşme’ye oradan da 5-6 Km uzaklıktaki Alaçatı’ya minübüs veya taksi ile gidebilirsiniz. Havaalanından Alaçatı’ya 85 Km’lik bu yolu taksi ile de gidebilirsiniz.
Alaçatı’da Nerede Kalmalı?
Çeşme’ye bağlı bu küçük köy de onlarca butik otel var ama yukarıda da bahsettiğim gibi alkolsüz otel yok varsa da ben bilmiyorum! Yine de konakladığım otelden bahsetmek istiyorum çünkü Alaçatı’da konaklamanız icab ederse alternatiflerine göre daha nezih bir tercih yapmanızı sağlayacaktır önerim.
Marina kısmında büyük oteller olsa da benim tercihim Alaçatı’nın tarihi dokusunun içinde olmak oldu. Uzun zamandır bu bölgedeki otelleri inceliyordum ve aklıma yatan otel Viento Alaçatı Otel olmuştu. Araştırdığıma göre diğerlerine göre misafir kapasitesi yüksek, çocuğumuz ile vakit geçireceğiz güzel bir bahçesi vardı hem de odaları geniş ve ferah görünüyordu. Bir arkadaşım da bu oteli önerince rezervasyonumuzu yaptırdım. Umduğumdan çok çok daha iyi karşılandık, ve bahçesi masal gibiydi diyebilirim. Superior oda rezerve ettiğim halde bos deluxe odaları olduğundan bizi oraya aldılar. Geniş, ferah en önemlisi de tertemiz bir oda. İlk defa bir otelde evim kadar rahat hissettim desem abartmış olmam sanırım.
Sabah kahvaltıları Alaçatı genelinde çok meşhur! Viento’da kahvaltının hakkını veriyor… Yöresel reçeller, yeşillikler, hamur işlerinin olduğu fazlaca doyurucu kahvaltıyı şık sunumları eşiliğinde yaptık her sabah.
5 çayı ikramları da her çeşit meyveden tutun da ev yapımı tatlı ve tuzlu kurabiyeleri ile oldukça başarılıydı…
Renkli cumbalı dekoru, yüzme havuzu, oturma alanları ile usta ellerden çıkmış, tüm detayların incelikle düşünüldüğü ve yerliler tarafından işletilen Viento Alaçatı Otel‘de 3 gün boyunca kusursuz ağırlandık.
Alaçatı’da Ne Yenmeli?
Gezmek için yiyenlerden mi, yemek için gezenlerden misiniz? Cevap ne olursa olsun burada tadılmayı bekleyen onlarca lezzet var. Bir Erzincan’lı olarak çok yeşil tüketen biri değilimdir. Ama buradan sonra yemek kültürüm oldukça değişti diyebilirim.
Asma Yaprağı Mutfağı
Yörenin en meşhur yemeği enginar… Zaten hemen hemen her restoran da lila rengi açmış enginar bitkisini görebilirsiniz. Enginarin yöresel zeytinyağı, deniz börülcesi, bezelye gibi sebzelerle ve farklı usullerle pişirildiğini göreceksiniz, hepsi birbirinden lezzetli.
Deniz börülcesi ile yapılan diğer mezeler, kızartılmış kabak çiçeği dolması, karışık otlardan yapılan börek, sebzeli mücver, yöresel otlu cacık, fırında kabak, pazı yaprağı, gelincik otu mutlaka tadılması gerekenler arasında. Meşhur reçelleri, sakızlı dondurması ve kavala kurabiyeleri de yenmeden dönülmemesi gerekenlerden.
Restoran Önerileri
Asma Yaprağı
Buraya gelen herkesin mutlaka uğraması gereken bir restoran. Asma yapraklarının altında, ahşap masa, terek dekorları ile hem göze hem mideye hitap eden bir mekan. Mutfağına girip çinko tepsilerin içindeki yemeklerden arzu ettiğinizi seçip yine yöresel kaplarda yemeğinizi yiyebiliyorsunuz.
Buradaki tüm restoranlar gibi Ama Yaprağı’da alkol satışı yapıyor. Çok talep gören mekana önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.
Pla’ce
Lila rengi enginar çiçekleriyle uyum içinde olan Pla’ce de en çok beğendiklerim arasında… Balık çeşitleri ve mezeleri ile geniş menüye sahip bu mekanda da güzel vakit geçirebilirsiniz. Üzülerek söylüyorum burası da alkollü bir mekan.
İmren Pastanesi
Onlarca çeşit lezzet, şık ve dekoratif sunumlar hepsi İmren‘de. Yörenin en meşhur tatlıcısı burası. Hediyelik kurabiye de yaptırabileceğiniz mekan tatlı bir soluk almak için çok ideal.
Yılın en sıcak günlerinde bile esen hafif rüzgarı, lavanta kokan sokakları ve cumbalı taş evleri ile gezilesi bir yer Alaçatı. Temiz havaya, şirin butiklere, antikacılara sahip huzur veren bir kasaba. Dezavantajı ise akşam olunca rakı masalarının arasında kalıyor olmanız. Bu sebeple kalabalıklaşmadan, bahar dinginliği ile tercih edilmesi gerekir.
Deniz
Kendine has rüzgarıyla Dünya üzerinde rüzgar sörfüne en elverişli yerlerden birisi olan Alaçatı’da denize girebileceğiniz muhafazakar bir yer yok ama bir kaç km uzaklıkta oldukça boş alan bulabilir ve tesettür mayonuz ile girebilirsiniz. Bizim tercihimiz ise en sakin olduğu söylenen Ilıca Plajı oldu. Suyun sığ olması benim için dezavantajdı ve sakin denmesine rağmen oldukça rüzgarlıydı. Bir kaç gün daha vaktim olsaydı çok övgü aldığım Ayayorgi‘ye gidip orada denize girmeyi denerdim.
Alaçatı modern köy hayatı konseptine sahip desem yeridir… Hem çok yerel hem çok lüks! Bu ikisini aynı anda vadeden Alaçatı’yı direkt olmasa bile Ege gezilerine dahil edebilirsiniz.
Ben tesettürlü değilim ama yine de alkolsüz mekan tercih ediyorum. Bana sunulup sunulmaması değil görmeyi dahi tercih etmiyorum. O yüzden Alkolsüz mekan diye arama yaptığımda burası çıktı karşıma ve sevinmiştim. Alkolsüz mekan demek benim için ve bildiğim kadar bir çok kişi için bu kavram ” alkol satılmayan mekan” demek diye biliyorum. Kavramların karıştırılması çok tehlikeli. Ben kullanmıyorum ama mekanda varsa o zaman neden “alkolsüz mekan” densin ki? O yüzden Tesettür herkese göre değiştiğinde anlamlar birbiri içine giriyor ve biri için korkunç olan bir şey bir başkası için korkunç olmayıp aynı kavramla düşünüyorlar. Ne acı bir durum.