Büyükçekmece Gölü‘ne kıyısı olan Kültür Park ve içerisinde bulunan Mimar Sinan Eserleri ile yöre evlerinden Safranbolu Yöre Evi‘nden bahsedeceğim bu yazıda.
Kültür Park, yılın her döneminde İstanbul’un; en sakin, huzur dolu ve manzara vadeden adreslerinden birisi.
Her sene Temmuz ayında Uluslararası Kültür ve Sanat Festivalleri düzenlenen bu parkta her Ramazan‘da etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca parkın içerisinde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz minyatür yöre evleri, çay bahçesi gibi tesisler de bulunuyor. Mimar Sinan eserlerinin restore edilerek hayata döndürülmesiyle oluşan bir proje olan Kültürpark’ta ayrıca 5 bin kişilik bir Açık Hava Tiyatrosu da bulunuyor.
Parkta bulunan Mimar Sinan eserleri ise; Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü, Kurşunlu Han ( Büyükçekmece Kervansarayı), Kanunî Sultan Süleyman Çeşmesi, Sokullu Mehmet Paşa Camii’dir.
Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü
636 mt uzunluğu, 7.17 mt genişiliği ile ilçenin sembolü olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü padişah döneminde Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kanunî Sultan Süleyman Zigetvar seferine çıkarken ordunun Çekmece Gölü ile Marmara Denizi’nin kesiştiği bu boğazda sallarla karşıya geçmekte zorlanması üzerine bu köprünün yapılmasını emretmiştir. Köprü Zigetvar seferi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra tahta geçen II. Selim döneminde 1567 yılında tamamlanmıştır.
Aynı zamanda önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunan köprü için Mimar Koca Sinan’ın “köprü eserlerim içerisinde şaheserimdir” demiştir.Yapımı sırasında büyük tulumbalarla gölün suyunun boşaltıldığı köprü 4 parçadan ve 28 kemerden oluşmaktadır.1986 ile 1989 yılları arasında restorasyonu yapılmıştır.
Kurşunlu Han ( Büyükçekmece Kervansarayı)
Kurşunlu Han olarak da bilinen Büyükçekmece Kervansarayı‘nın Mimar Sinan’ın eserlerinin listesi olan Tuhfetü’l-mi‘mârîn ve Tezkiretü’l-ebniye’de kervansarayın adı geçtiği için XVI. yüzyıl içinde büyük ihtimalle Kanûnî devrinde (1520-1566) Mimar Sinan tarafından yapılmış olduğu düşünülmektedir. İstanbul’dan batıya geçişte ana kervan ve askerî yoldaki menzil yerlerinden biri olarak yapılmıştır. Aynı zamanda ticaret yolu üzerinde bulunan Kervansaray, İstanbul’u Batı’ya bağlayan Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü’nün hemen yanında olduğundan Osmanlı Devleti’ne batıdan karayolu ile gelen bütün seyyahlar tarafından görülmüştür.
II. Dünya Savaşı sırasında askerî depo ve konaklama yeri olarak kullanılmış olan Kurşunlu Han, sonrasında uzun yıllar saman ambarı olarak kullanılmıştır. Bakımsız kalan bu tarihî eser Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1965-1966 yıllarında restore ettirilmiştir.
Büyükçekmece Kervansarayı aralarında tuğla hatıllar konulmuş kesme taşlardan yapılmış, 41 × 18,50 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı bir yapıdır. Kervansarayın Kurşunlu Han olarak anılmasının sebebi eskiden çatısının kurşun levhalarla kaplanmış olmasıdır. Hırsızlık ve yağmalar sonucu çalınan kurşun levhaların yerine şimdilerde Kervansaray kiremitle örtülüdür. Kuzey cephesinde yuvarlak kemerli tek girişi olan Kervansaray yalnızca güney cephesindeki pencerelerden ışık alır. Tam ortada sıralanan on destekle ikiye ayrılan Kervansaray’ın içinde duvarlarda 22 ocak ve bunların aralarında on iki dolap oyuntusu bulunmaktadır.
Büyükçekmece Kervansarayı Osmanlı dönemi Türk mimarisinde menzil hanlarının güzel bir örneğidir.
Büyükçekmece Kültür Park : Kanunî Sultan Süleyman Çeşmesi
1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tarihi köprü ve kervansarayla birlikte Mimar Sinan’a yaptırılmıs olan çeşme klasik üslup üç cepheli meydan çeşmesidir. Kesme taştan yapılmış olan çeşme günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Camii
Parkın girişinde ziyaretçileri karşılayan Sokullu Mehmet Paşa Camii 1567 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Dünyada yalnızca iki tane benzeri bulunan minaresi tek parça taştan oyularak yapılmıştır.
Büyükçekmece Kültür Park’ın içerisinde farklı yörelere ait kütük restoranlar bulunuyor.
Bu yazıda Safranbolu Yöre Evi’nden bahsedeceğim, daha önce Amasya Yöre Evi‘ni anlatmıştım, okumak için tıklayın. Yöresel yemeklerin olduğu şirin, sobalı bir restoran burası. Özellikle hafta içi huzurlu vakit geçirilebilecek, lezzetli yemeklerin uygun fiyata yenilebildiği bir yer.
İşletmecisi Trabzonlu olduğundan kuymağı, gözlemesi, sündürmesi, turşu kavurması çok lezzetli, serpme bir kahvaltı yerine bunları tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemekleri için de sarmaları, dolmaları ile güzel yemekleri var.
Restoran ile ilgili genel kanaatimi de şöyle bırakayım;
Safranbolu Yöre Evi
Konsept: Safranbolu Yöre Yemekleri
Yer: Büyükçekmece/İstanbul
Lezzet: 8/10 Dekorasyon: 6/10 Parkın ücretsiz otoparkı var. Personel: 8/10
Fiyat- Performans: 8/10
Ortalama iki kişi hesap kahvaltı için: 150 TL.
Restoranın herhangi bir web sitesi ya da sosyal medya hesabı yok. Parka girdiğinizde sıralı kütük evlerden biri, oldukça kolay bulabilirsiniz.
Yöre evinden çektiğim reelsi izlemek için tıklayın.
Kültür Park’a geldiğinizde; göl kenarında yürüyüş yapmak, manzaraya karşı sandalye atıp oturmak, düzenlenen etkinlik ve sergilere katılmak, Mimar Sinan eserlerini görmek dışında yapabileceğiniz diğer aktiviteler arasında yer alıyor.
Kültür Park içerisinde çektiğim bir diğer reelsi izlemek için tıklayın.
No Comments