Akyaka Gezi Rehberi

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı, eşsiz koyları, buz gibi akan nehri, sakin sokakları ve ahşap mimarisi ile Ege’nin henüz pek keşfedilmemiş cenneti Akyaka’ya gidiyoruz.

10 gün planladığımız tatilimizin başlangıç noktası olarak Akyaka’yı tercih ettik ve İstanbul’dan hareketle yaklaşık 700 km’lik yolu 8 saate aldık. Yeni yapılan İzmir Otobanı ile süre 2 saat daha kısalacaktır, deneyebilirsiniz.

Akyaka Tekne Turu

Akyaka’da iki gün geçirmeyi planlayarak başladık tatilimize. Tabii ki burada yapılacakların başında Azmak Nehri’nden denize doğru kürek vardı ama hayaller kürek Hakan ve Alper ile gerçekler tekne turu Azmak bildiğimizden çok daha derin bir nehirmiş bu yüzden çok da üzüldük diyemeyiz :). Sahilden nehire doğru tekne turları düzenleniyor, gelirseniz eşsiz manzara ve azmaktaki renk renk balıklar eşliğinde turlamayı muhakkak deneyin.

Akyaka Azmak

 Akyaka Azmak Nehri’nin bir Instagram konsepti olacak olsa o tam olarak bu olurdu 🙂 Hemen hemen nehrin kenarında ki her restoranda böyle bir alan var.

Akyaka’nın hemen yanı başında, ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Azmak Nehri doğal bir akvaryum gibi. Bu alan 1.Derece Sit Alanı olarak korunuyor. Av yasağı ve yüzme yasağı da konulmuş bu sebeple. Azmağın serinliği, şiirsel güzellikteki su altı bitki örtüsü, elinizle tutuverecekmiş hissine kapılacağınız çeşit çeşit balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su samurları yörenin doğal dokusunu yaşatıyor. Nehire 400 farklı gözeden gelen suyun sıcaklığı 8-12 derece arasında değişiyor. Nehirdeki suyun yüzde 60’ı bol mineralli sodalı su %40’ı da kaynak suyu. Birçok hastalığa da iyi gelen suda yüzmenin ömrü uzattığı söyleniyor ama benden ancak bu kadar :).

Akyaka

Eskiden köylerde su olmadığından kadınlar bu nehre çamaşır yıkamaya gelirlermiş, o nedenle Azmak Nehri’ne Kadın Azmağı da deniliyor.

 Kaya Mezarları Akyaka

İnişdibi Mahallesi köprü yanı tarafında bulunan sütunlu Kral MezarlarıTapınak görünüşlü Likya bölgesinin başta gelen mezar tiplerinden biri. Bununla birlikte, Karia’nın güney kesimlerinde de Lykia etkisi olarak benzer mezarlara rastlanıyor. Tapınak görünüşlü mezarlar İon düzeninde. Bitirilmemiş mezarı görmek de mümkün. Sütunların korunamadığını görmek ise içler acısı! İçenler, çöplerini saçanlar ayrı dert… Kaya mezarlarının kapısı özel olarak biçimlendirilmiş. Taş kapılar kolayca açılamayacak şekilde kapatılırmış. Bu tip mezarlar çoğu zaman sıvanıp boyanırmış. Sıva ve boya izleri seçilebiliyor. Varlıklı kimselerin bir prestij sembolü olarak kabul edildiği bu mezarlar M.Ö. 4. yüzyılda başlayıp Hellenistik devre kadar devam etmiş.

İlla gidin görün diyebileceğim bir yer değil ama deniz tatilini kültür ile birleştirmeyi seviyorsanız yol üzerinde zaten göreceksiniz, bir durup tarihini okuyabilirsiniz.

Konaklama

Akyaka’da nerede kaldınız sorusuna islami otel olmadığı için cevap vermek istemediğimi söylemiştim sosyal medyadan ama gelen talepler doğrultusunda onu da paylaşmaya karar verdim. (Akyaka’da islami konsept veya alkolsüz otel olsa ona yer verirdim elbet.)

Hotel Azmakhan

Öncelikle şunu söylemek isterim; Akyaka için Otelz.com, Trivago, Odamax gibi sitelerde sunulan seçenekten çok daha fazla otel ve pansiyon var. Temmuz dışında geldiğinizde yer bulursunuz eminim. Hemen hemen tüm otellerin tarzı aynı, beyaz ahşap oymalı, küçüklü büyüklü, nehir ve sahil kenarından ormana doğru dizilmişler. Ama biz garanticiler olarak önden rezervasyon genelde tercihimiz. Bu sebeple tercihimiz @azmakhanotel oldu.

Hotel Azmakhan Akyaka
Otelin yeri nehrin hemen yanı, yapısı, dekorasyonu çok iyi, kahvaltı dahil ve başarılı, temizlik ve personel de öyle… Odalar ferah ve şık, personel çok disiplinli, her durumda pozitif bir işletiliş hakim. Çocuk dostu bir otel ve alkol rahatsız edici bir boyutta değil, zaten eğlence oteli de değil, bu yüzden rahat. Bu sebeple gönül rahatlığı ile öneriyorum. Beklentiniz sakin ve huzurlu bir Ege gezisi ise burası otel anlamında ihtiyacınızı karşılar. Otelin nehir kenarında kendi restoranı da var; Halil’in Yeri (Alkollü balık restoranı konsepti). Ayrıca tekne turları da düzenliyorlar.

Hotel Azmakhan Akyaka Havuz

Genel itibari ile otel değerlendirmem ise şu şekilde;

Nerede: Akyaka-Ula/ Muğla
Konsept: Butik Otel
♦️Deniz: 9/10 (Otele ait plaj yok, nehrin üst kısmıda olduğundan. En yakın plaj 1-2 km uzaklıktaki Çınar Beach ve bir puanı Azmak Nehri’nin akıntısı olduğundan soğuk olması sebebi ile kırdım.) ♦️Karma Havuz ✔️ 7/10 (Manzarası deniz ve orman ile birleşiyor şahane hissettiriyor.) ♦️Kadınlar plajı ❌
♦️Yemek: 8/10 (Kahvaltı dahil ve kahvaltı gayet güzel.)
♦️Erkek Havuzu ❌
♦️Kadın Tesisi ❌
♦️Yetişkinlere yönelik etkinlik❌
♦️Çocuk etkinlikleri ❌
♦️Mini Club ❌
♦️Oyun salonu ❌
♦️Odalar ve otel dekorasyonu: 8/10
Tatil tarihim: 2019 Haziran

 Plajlar

Akyaka’ya yolunuz düşerse siz de yolunuzu ne yapın edin Akbük Plajı’na düşürün! İnanılmaz güzel bir suya ve manzaraya sahip. Ayrıca aşırı sıcaklar dışında kalabalığı olmayan bir beach. Benim gibi soğuk deniz sevenlere sorun pek değil ama Azmak’ın denize akıntısından dolayı deniz cm cm sıcaklık farkı ile baya baya soğuk. Bozcaada’yı bilenler varsa ondan çok daha soğuk. Suya baktığınızda tatlı ve tuzlu suyun karışımı ile camsı bir yapı oluşuyor, çok sevimli ☺️. Ortalama bir şezlong ve otopark ücreti ödeyerek burada gün boyu denize girebilirsiniz. Yanında sandalyesi olanlar da vardı, sorun yapmıyorlar.

Akbük Koyu
Bu arada burası Bodrum tarafındaki Akbük Koyu ile karıştırılmasın, Akyaka’ya 25 km mesafede bulunuyor burası.

Çınar Beach Akyaka

Akyaka’ya en yakın plaj Çınar Beach Clup. Merkeze yaklaşık bir km mesafede bulunuyor ve denizi de, havası da, ortamı da Akbük’den çok daha güzel. Giriş ücretleri hemen hemen aynı, kartlı sistemleri var isterseniz kontör yükleyip restoranında yemek yiyebiliyorsunuz. Plajla bütünleşen, içerisinde su kaplumbağalarının olduğu bir küçük şelale de var. Yani Kadın Azmağı burada da denize akıyor ve bu yüzden su buzzz ☺️ Ege’de islami tarzda bir otelde kalmayıp kıyılarda denize girmeyi istiyorsanız ve kalabalık, rahatsız olma, gözünüzü koruma endişeniz varsa tavsiyelerim olacak. Öncelikle her bölgenin yoğun mevsimi farklıdır, Ege için buna Temmuz diyebiliriz. Bu yüzden tercihiniz bu ayın önü veya arkası olsun. Akyaka’da pek gece hayatı yok ama genel durum; gece eğlenenlerin öğleden önce plajlara gelmiyor olması. O yüzden sabah erken saatler ile öğleden sonraya kadar tercih etmeli. Gittiğimiz koylarda, plajlarda üç beş şezlongdan fazlası dolu değildi.

Muhakkak Yiyin!

Akçapınar Tostçusu

İsmail nedir yani, bir tost ne kadar lezzetli olabilir ki, yolu uzatmaya değer mi, ya boşver gitmeyelim derken kendimi Akçapınar Tostçusu‘nda üçüncü tostu söylerken buldum Ayrıca asırlık ağaçların ortasında muazzam bir doğaya sahip burası!

Akçapınar Tostçusu’nun hemen ilerisinde nehire kano kiralayan bir firma var bu da dipnot olarak hatırınızda kalsın.

Akyaka’da 2 gece 3 günlük kalarak yaptığımız gezimizden sonra Marmaris’e Angel’s Otel’e geçiyoruz. #islamioteldeğerlendirmesi‘ni de yaptığım Angel’s Otel yorumlarımı okumak için tıklayın.

Gezi Tarihi: 2019 Haziran

Tatil ile ilgili Instagram paylaşımlarımı görmek için #hacergeziyor  hashtagindeki postlara veya buraya tıklayabilirsiniz.

Şimdiden iyi tatiller.

1 Comment

Leave a Comment