Huzur Veren Etkinlik: Balık Tutmak

Ülkemizin dört bir yanı denizler ve göllerle kaplı, hemen hemen hepimizin evine çokda uzak olmayan bir lokasyonda deniz, göl muhakkak var. Biraz şehirden uzaklaşınca da sırtımızı yeşil ormana, gözümüzü maviye verebileceğimiz seçenekler oldukça fazla, birçoğundan haberdar bile olmasakda.  Bu güzellikleri değerlendirip huzurla kafa dinleyeceğimiz sonunda da midemizi şenlendireceğimiz bir etkinlik önerisinde bulunmak istiyorum sizlere. Cebinizden sadece yol parası çıkacak, otopark kaygısı yaşamayacak, gürültülerden uzaklaşacaksınız. Saatlerce sabırla rızkınızı bekleyecek ve kafanızı dinleyeceksiniz balık tutarken. Kimi zaman gece yastığa başımızı koyduğumuzda yorgunluktan uykuya dalıp 10 dk. bile ayıramadığımız beynimize, kalbimize, balık tutarken saatlerimizi ayıracak ve kendimizi dinleyeceğiz.

Peki balık nasıl ve nerede tutulur, gerekli malzemeler nelerdir? Bu soruların yanıtlarına amatörce balık tutan biri olarak yanıt vermeye çalışacağım ve sizlerin işini kolaylaştıracak küçük araştırmalarımı paylaşacağım.

Balık Nerede Tutulur?

Denizlerde; örneğin İstanbul için Sarıyer, İstinye, Tarabya, Emirgan, Beşiktaş, Kabataş Karaköy, Eminönü, Sarayburnu, Yenikapı, Yeşilköy, Zeytinburnu yılın önemli bir kısmında kıyıdan ve tekneden balıkçılık yapılabilecek başlıca yerlerdir. Tatlı sularda da Terkos gölü, Sazlıbona, Büyükçekmece gölü, Çatalca civarında birçok göl balıkçılık için uygun durumdadır. Sabahın erken saatleri ve güneşin batımına yakın saatler tercih edilmelidir. Hem balık yoğunluğu açısından hem de sizin sakin bir şekilde balık tutabilmeniz için önemlidir. İstanbul dışında da akarsular dışında (farklı malzeme ve tecrübe gerektirir) barajlar ve organik göller tercih edilebilir.

 

Balık Tutmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Olta balıkçılığı için kıyıdan kullanımda bir takım çantası, plastik ya da metal kamış makine, misina, iğne takımı, fırdöndü klips, kurşun, yakalanan balığı koymak için kova ya da livar, balıkçı oturağı, yem kesme tahtası, balıkçı çakısı, hava şartlarına göre yağmurluk ve çizme gerekir. Herhangi bir avcılık mağazasına gittiğinizde nerede balık tutmayı planladığınızı söylerseniz size yardımcı olacaktır. Zira deniz ve gölde balık türleri değiştiğinden olta türleri de farklılık göstermektedir. Aldığınız oltayı hazırlama ve tutuş şekilleri ile ilgili de bilgi almayı unutmayın. Ayrıca yem konusunda da bir istişare yapıp gerekirse küspe veya yem şeklindeki balıklardan temin edebilirsiniz. Bu yemler dışında ekmek içi veya evde yapacağınız bir avuç hamur işe yarayacaktır. Ayrıca bahçeden biraz toprak eşeleyip solucanda götürmeniz balıkları çekmek için iyi bir seçenek.

Olta fiyatları 20 TL’den başlayan fiyatlarla av malzemeleri satan yerlerle beraber büyük marketlerde de satılmaktadır. 50 TL ile 200 TL arasında değişen fiyatlara ortalama bir takım çantası hazırlayabilirsiniz.

 

Hangi Balıklar Tutulabilir?

Denizlerde: İstavrit, İzmarit, Kefal, Levrek, Eşkina, Kırlangıç, Çinekop, Sarıkanat, Zargana, Uskumru, Lüfer, Kofana, Mırmır, İskorpit balıkları çokça tutulabilen balık türleridir. Tatlı sularda ise Turna, Sazan, Kızılkanat, Tatlı Su Levreği, Tatlı Su Kefali, Yayın, Alabalık başlıca balık türleridir.

 

 

Balıkçılıkta amatör bir balıkçı bir günde yasal olarak 5 kg balık tutabilir, üstü limit aşımıdır. Balıkçılıkta zaman yasakları vardır. Bu dönem havyar yani yumurta dönemi olup bu dönemde popülasyonun devamı için balık tutulmamalıdır.

 

Genel hatları ile bahsetmeye çalıştım ama aktivite öncesinde Youtube videoları izleyerek birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Önemli bir terapi ve stresten arınma aktivitesi olan balıkçılık sporunu yapmanızı canı gönülden öneririm. Belki eliniz boş döneceksiniz, nasip işidir balık tutmak ama iyi balık tutma ihtimaline karşı bagaja bir ızgara, üç beş odun atmayı unutmayın. 🙂

No Comments

Leave a Comment