Temel Etek Kalıbı

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlerle ilk dersimiz başlıyor. Bir önceki yazımda malzeme listesini yazmıştım. Bakınız: Malzeme Listesi

İlk dersimiz temel etek kalıbı olacak. Hazırlayacağımız kalıp bir çok etek modeli için baz kalıp özelliği taşıyacaktır. Videoyu izledikten sonra aşağıda paylaşacağım bilgileri okuyup arkasından kendiniz uygulayabilirsiniz.  A4 edatında uygulama yaptıktan sonra parşömen kağıdında birebir uygulama yapabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=fSG9-bnerTc&feature=youtu.be

 

İşlem Basamakları:

  1. Sayfanızın sağından eşel ile 10 cm boşluk bırakıp 60 cm etek boyunu belirleyen dik bir çizgi çizin.
  2. Çizginin üstünden aşağıya 20 cm kalça düşüklüğünü işaretleyin.
  3. Kalça düşüklüğünden solda doğru bir dik çizin ve üstünde kalça 1/2 ölçüsü olan 46 cm işaretleyin.
  4. Sonra dikdörtgeninizi kapatın ve sağ kısım arka sol kısın ön olacak şekilde ikiye bölün. (Ön beden arka bedenden daha küçük olduğu varsayılarak bazı çalışmalarda arka bedene toplamda +2 cm fazla verilebilir)
  5. İkiye böldüğümüz alanı dik çizgi ile çizin ve pens hesabını yapın.
  • Bel=72/2=36
  • Kalça=96/2=48
  • iki ölçünün arasındaki fark 12 cm. Bu rakamın 7 cm’i yan dikişe, 3cm’si arka ortasına, 2 cm’si ön bedene olacak şekilde yerleştirin.

6. Bel kavislerini çizin. Çıkardığınız kalıbın sağ kısmı arka beden, sol kısmı ön bedendir.

7. Pens yerleri yan dikiş, arka ortası ve ön beden de yan dikişe 1/3 yakınlıkta belirleyip çizin. Sonrasında pens kenarlarını eşitleyin.

8.Kalıbın ana hatları; arka ortası, ön ortası, pensler, etek ucu ve bel kısmıdır. Bu kısımların pelür kağıdına kopyasını alın yada aydınger kağıdı ile kalıbın üstüne koyup bedeni fotoğraftaki gibi ayırarak kopya alın. Arkasından dikiş paylarını verin. Ön ortası kumaş katına denk geleceği için pay verilmez. Arka ortası 2cm, etek ucu 2 cm, bel ve yan dikişler 1 cm olacak.

20150310_184947[1]

9.Kemer kalıbı için; bel ölçüsüne 2 cm ilik payı bırakılarak 8 cm eninde bir dikdörtgen kalıp hazırlayın. Dikiş payı her tarafına 1 cm verin.

Not: Kalıplarınızın kalıcı olmasını istiyorsanız mutlaka dosya yapın ve üzerine model no, tarih, kalıp bilgisi yazın. Başlık ve yazılar için yazı cetveli kullanabilirsiniz.

20150310_185050[1]

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Comment