Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Tekstil Sektöründe İstihdam Alanları

Aşağıda belirttiğim özelliklere sahip misiniz?

  • Genel olarak sanata ilginiz var mı?
  • Tasarlama kabiliyetiniz var mı?
  • Çizme yeteneği ve el beceriniz var mı?
  • Yeniliklere açık mısınız?
  • Hayal gücünüz zengin mi?
  • Estetiğe önem verir misiniz?
  • Sürekli araştırıp kendinizi geliştirmeye hazır mısınız?
  • Ayaklarınıza kara sular inene kadar fuar gezebilir misiniz?
  • Sosyal misiniz, insanlarla iyi iletişim kurabilir misiniz?
  • Analiz etme yeteneğiniz var mı?

Yukarıdaki soruların yanıtları evet ise yazdıklarımı okumaya devam edebilirsiniz. Çocuklarınız için de aynı değerlendirmeyi yapıp eğitimlerine bu şekilde yön verebilirsiniz.

sewing

İlkokulu bitirmiş öğrenciler için mesleki eğitim veren liselerde ‘’Moda, Giyim, Tekstil’’ başlığı altında bölümler yer almakta. Anadolu Meslek Liseleri için sınava girerek puan durumuna göre tercih yapılmaktadır. Bu bölümlerde ana dersler dışında teknik meslek eğitimi verilmektedir. Son yılda verilen staj olanağı ile eğitimin sektörde pekiştirilmesi sağlanmaktadır. Mezun olduktan sonra 2 yıllık ön lisans bölümlerine yatay geçiş yapabilir veya sınav sonucuna göre ile 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilirsiniz. Bu treni kaçırmış iseniz herhangi bir liseden mezun olduktan sonra üniversitede de tekstil ile ilgili benzer bölümleri tercih edebilirsiniz. Lise ve üniversite tercihlerinde önemli detay şu; tekstil başlığında olan bölümler tekstilin tamamını kapsayan (Araç içi kaplama, tıbbı malzeme, ev dekorasyonu gibi tekstilin kapsadığı pek çok alan var) bir eğitim vermekte, moda tasarımı gibi bölümler ise daha çok dizayn-tasarım, teknik ve model çizim gibi eğitim vermektedir. Tercihlerinizi yapmadan önce okulunuzun ders içeriklerine bakmalı ve kendinize yakın hissettiğiniz alanı seçmelisiniz. Üniversitenin Tekstil Bölümü’nde maliyet derslerinden tutun da, tekstil boyalarına kadar birçok ders verilmeyken Moda Tasarım Bölüm’ünde ilüsrasyon, photoshop, model çizim, stilistlik, teknik çizim dersleri yer alıyor.

moda tasarım(1)

Türkiye’deki eğitim sisteminden dolayı birçok kişi mecburen yaptığı tercihlerden dolayı iş bulamamakta veya mesleğini sevmemektedir. Böyle bir durum yaşıyorsanız ve moda tasarımına ilginiz varsa eğitim veren kurslar ve moda okullarına yönelebilirsiniz.

Hobi olarak tasarım yapmak ve kendiniz için bir şeyler üretmek istiyorsanız İSMEK ve Halk Eğitim Merkezleri‘nin her ilçede bulunan ücretsiz kurslarına kayıt yaptırabilirsiniz. Stilistlik branşı (giysi tasarımı eğitimi),Giyim branşı (temel dikiş eğitimi), Modelistlik branşı (temel kalıp eğitimi) gibi tercihler yapıp kursların sonunda üreten kişi konumuna gelirsiniz. Tekstil sektörünün her hangi bir alanında çalışanların da kendilerini geliştirmek için katıldıkları bu kurslar çok fayda sağlamaktadır.

sewing+machine

Yukarıda belirttiğim eğitim biçimlerinden hepsi veya herhangi birinden mezun olmanız yine sizi tasarımcı yapmaya yetmeyecektir. İyi bir tasarımcı hayal edip, tasarımını kâğıda aktarabilmeli, bu çizimi teknik kalıba dökebilmeli ve kesip biçebilmeli. Tabi ki sektörde bunların hepsini siz yapmayacaksınız ama yaptırmak için bilmek gerek. Bütün eğitimleriniz ve çabalarınızın sonucunda iş bulmak ve becerilerinizi gösterebilmeniz için sabretmeniz gerekmektedir. Bu süreçte bol bol blogları, fuarları takip etmelisiniz. Sürekli zinde olmayı, hiçbir detayı kaçırmamayı önemsemelisiniz. Kendi reklamınızı sosyal medyadan yapıp kendiniz de blog yazabilirsiniz. Sezonun renk trendlerini, dünya markalarını takip etmelisiniz. Kendinize bir klasör yapıp kumaşları ve aksesuarları dosyalayabilir ve tasarımlarınızı yaparken bu dosyalardan destek alabilirsiniz. Sanat galerilerini gezip, doğa ile iç içe olmayı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde ilham alacağınız çok detay göreceksiniz.

Sektörde nerelerde çalışabilir?

  • Kendi butiğinizi açabilirsiniz.
  • Yoğunlaştığınız alan ile ilgili (Modelistlik- Stilistlik, Üretim vs.) kurumsal firmalarda pozisyonlara başvurabilirsiniz.
  • Sadece tasarladığınız çizimleri firmalara satabilirsiniz. (Kendi çizimlerinizin patentini mutlaka almalısınız.)

 Önemli olan bu hayatta neyden zevk aldığınızdır. Ruhunuzun ne istediğini ve zevklerinizi belirleyip uygun buluyorsanız bu mesleği seçip büyük başarılar elde edebilirsiniz.

”Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız bir gün bile çalışmış olmazsınız.”

Konfüçyüs

Tekstil Sektöründe İstihdam Alanları başlıklı yazımı okumak için tıklayın.

Sevgiler…

1 Comment

Leave a Comment