Mudurnu-Göynük-Taraklı Gezisi’nin Taraklı Ayağı

Masal tadında, romantik mi romantik, doğa ile içiçe, huzur veren, üstelik bol bol yemeli içmeli ve İstanbul’un hemen yanı başında yerli turist olmalık Mudurnu-Göynük-Taraklı Gezisi’nin Taraklı Ayağı’ndan bahsedeceğim bu yazıda!

IMG-8315

İstanbul’dan hareketle çıktığımız bu yolda ilk rotamız olan Mudurnu ile ilgili detaylar için buraya tıklayın.

İstanbul’dan hareketle çıktığımız bu yolda ikinci rotamız olan Göynük ile ilgili detaylar için buraya tıklayın.

Taraklı ilçesi Sakarya’ya bağlı ve il merkezine 65 km uzaklıkta bulunmakta. Taraklı’yı, ülkemizdeki sakin kent ünvanına sahip yerlerden biri olması, ilçede bulunan tarihi yapılardan dolayı UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil edilmesi ve güzergahımıza uygun konumda olmasından dolayı ziyaret etmek istedik. Bunlar dışında buraya gelmemiz için bir diğer sebep ise başrollerini Ezgi Mola ve Murat Yıldırım’ın paylaştığı ”Kocan Kadar Konuş” filmi oldu, orası biraz karışık birazdan anlatırım :).

Osmanlı-Evleri

Öncelikle; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin vücut bulduğu esnafı ve güzel insanları ile, sonra doğası, tarihi, sakin ve huzurlu ortamı ile Taraklı gezimizden bahsedeceğim ama öncelikle şunu belirtmek isterim; burası büyük gezi planları ile geldiğinizde hayal kırıklığına uğrayabileceğiniz bir yer. Ancak şehir hayatından kaçmak, özünüze bir dönüş yapmak, ruhunuzı iyilik ve güzellikler ile besleyip huzuru bulmak gibi bir niyetteyseniz durmayın ve yola çıkın. Tarihi dokusunu kaybetmemiş arnavut kaldırımı sokaklarda ahşap evlerin size eşlik ettiği bir yürüyüş, sonra tarihi bir camide namaz molası, ardından esnaf lokantasında öğlen yemeği ve kahvehanede demli bir çay eşliğinde hayallere dalma vadediyorum.

Taraklı Gezi Rotası

1. Tarihi Taraklı Evleri ve Sokakları

IMG-8342

Yemyeşil tepelerin ortasına konumlanmış Osmanlı şehir dokusunu oluşturan, 3 asırdır ayakta duran üç katlı rengarenk boyalı evleri ve Arnavut Kaldırım’lı sokakları karış karış ilçenin tadına doymalık.

2.Yunus Paşa Camii (Kurşunlu Camii)

Kurşunlu-Cami

Cami, ilçenin en eski tarihi yapılarının başında gelmektedir. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in veziri Yunus Paşa tarafından yaptırıldığı için “Yunus Paşa Camii” olarak bilinir. Aynı zamanda kubbesinin kurşunla kaplı olmasından dolayı “Kurşunlu Camii” olarak da adlandırılır.

3. Tarihi Hamam

Yunus Paşa Cami’sine yakın konumda bulunan bu hamam içerisinde doğal termal suyu bulunan havuzlara sahiptir. Caminin yer ısıtması da bu hamamın buharlarından faydalanarak sağlanmaktadır.

4. Taraklı Su Değirmeni

Halk arasında “kara değirmen” olarak biline bu su değirmeni, hala aktif şekilde kullanılan değirmenler arasındadır.

5. Taraklı Hisar Tepesi

İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi” kalıntıları olan su sarnıçları ile kale görüntüsü vermektedir ve hem tarihi açıdan, hem de doğal güzellik açısından ilçenin en önemli yerlerinden biridir.

6. Taraklı Tarihi Han

Bağdat yolu üzerinde yer alan, bölgede geçmiş yıllarda kervanlara ev sahipliği yapmış bu tarihi han hala sapasağlam ayakta kalabilmiş nadir yapılar arasında yer almaktadır.

7. Çarşı

IMG-8329

Taraklı’nın ana caddesinin alt tarafına düşen ara sokaklarda yöresel gıdaların, süs eşyalarının satıldığı tezgahlardan alışveriş yapabilrsiniz. Yöreye ait fasulyeler, erişteler, daha önce ismini dahi duymadığımız otlardan, meyvelerden yapılmış reçeller ve soslar bulmak mümkün.

8. Güneş Saati

Cami meydanında oturma alanlarının hemen yanı başında güneş saati bulunmakta.

Eee nerede bu filmin çekildiği tren garı diyorsanız sizde bizim gibi öyle bir yer yokmuş hanımlar beyler. Sadece kurgudan ibaretmiş :). Ama Şener Şen ve Olgun Şimşek’in oynadığı TTNet reklamında Mümkünlü Köy diye anılan yer Taraklı, eminim hatırlayanlarınız vardır. Bu reklam filmini de buraya iliştiriyorum, adeta şehrin panaromik turu gibi:).

Ne-Nerede Yemeli?

Taraklı’ya has yöresel yemeklerin başında keşkek, bombay fasulye, yaprak sarması ve etli nohut geliyor. Tatlı olarak ise; “Uhud tatlısı” denen bir tatlı var. Sakız haline getirilmiş bir tür buğday lapasından yapılıyor ama şekeriz bir tatlı. Görüntüsü süt reçelini andırıyor, yapımında sadece buğday çimi ve su kullanılıyormuş, şifa kaynağı olduğu vurgulanıyor. Bunun dışında yöreye özgü bir de köpük helvası var. Çöğen otu kökü, yumurta ve şekerden yapılıyor ve içine tahin katılıyor.

Pamuk-Lokantası

Öğle yemeği için saat 3 sularında Taraklı Park Lokantası‘na gidiyor ve masamıza oturuyoruz ama az evvel yan masaya servis edilen yemeklerin tencerenin dibi olduğunu öğreniyoruz. Bu hayal kırıklığı ile Pamuk Lokantası‘na gidiyor ve oradaki tencere dibini de biz sıyırıyoruz. Buranın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz en iyi iki restoran bunlar zaten.

Şimdiden iyi gezmeler.

No Comments

Leave a Comment