Sonbahar’ın kızıla çalan doğa mazaraları eşliğinde, göller ve şelalelerle iç içe bir coğrafyada, bol oksijenli, çok yürümeli, yorulmalı ve bolca lezzetli yemekler yemeli, İstanbul’un yanı başında yerli turist olmalık Düzce gezisinden bahsedeceğim bu yazıda!
Düzce, doğaseverlerin her mevsim doğa ile baş başa kalıp, şehrin gürültü ve kalabalığından uzaklaşmak için tercih ettiği kaçış noktalarından biri. İstanbul-Düzce arası ortalama 250 km yani şehre 2-2,5 saat mesafede bambaşka bir dünya… Bir hafta sonu kaçamağı yapıp bu doğa harikası şehri keşfetmeyi planlıyorsanız Düzce’de gezilecek yerler listemize göz atmadan yola çıkmayın!
Gezilecek Yerler
Bloglarda bölgede gezilecek çok fazla nokta işaretlenmiş olsa da ben tecrübelerime dayanarak en görülesi yerleri paylaşmak istiyorum. Zira tatil yapacağım derken oradan oraya birbirinden çok farklı şeyler vaadetmeyen yerlere sürüklenmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Güzeldere Şelalesi
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde, Düzce’ye 18, Gölyaka’ya 11 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere köyündedir. Güzeldere Köyü’nden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale 120 m yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntüye sahiptir. Şelale, düzenlenen üç ayrı patika ve merdivenler sistemiyle gezilebiliyor. Kışın beyaz yorganını örten, ilkbaharda ise orman gülleriyle canlanan Güzeldere’nin en görkemli zamanı ilkbahar ve güz mevsimi.
Güzeldere Şelalesi bence Düzce’de görülmesi gereken birinci nokta! Muazzam doğası dışında çevre düzenlemesi, mescitleri, restoranı ile benden tam puan aldı. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, şelale manzarasına karşı oturabilir, mangalsız piknik yapabilir ve düzlük peyzajlı alanda oyunlar oynayabilirsiniz.
Buraya giderken önemli bir nokta var ki o da tabelalara göre gitmemeniz! Efteni gölünden devam ederken yol çatallaşıyor ve tabela sola yönlendiriyor ama asla oradan gitmeyin, yol çok bozuk. Sağdan devam ederseniz çok düzgün bir yolla ilerlersiniz.
Tabiat parkına araç giriş ücreti 13 TL.
Efteni Gölü
Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biri. 1992 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınmış ve avlanma yasaklanmıştır. (Amatör balıkçılar gördük yer yer.)
Sosyal Tesis
Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri, bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar başta su kuşları olmak üzere değişik türden zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlamakta. Efteni Gölü çevresindeki en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturuyor. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapmakta. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular gölün gediklilerinden olup ziyaretçiler tarafından kolay görünenler arasında yer almakta.
Burada küçük bir sosyal tesis de yer alıyor. İskeleye doğru bir şeyler yiyip içerak vakit geçirebilirsiniz.
Konuralp Müzesi
Müzenin arkeoloji salonunda, Tunç Çağı’ndan (MÖ.3000-2000) Doğu Roma’ya (MS.395-1453) kadar çeşitli dönemlere ait eserler, pişmiş toprak ve mermer heykelcikler, metal eserler, takılar, cam kaplar ve mezar hediyeleri olan bölümler kronolojik olarak sergilenmektedir.
Geleneksel kültüre ait eserlerin sergilendiği etnografya salonunda, el işlemeleri, yöresel kıyafetler, süs eşyaları, mutfak kapları, aydınlatma gereçleri, tartı aletleri, kişisel eşyalar, kılıçlar, tüfekler vb. sergilenmektedir.
Müze bahçesinde ise Konuralp (Prusias ad Hypium) Antik Kenti’nden çıkan büyük mimari parçalar, sütunlar, bomoslar (adak yazıtları), ostothekler (ölü küllerinin konduğu küçük taş lahitler), şehir yasası yazıtları, pythoslar (büyük depolama küpleri), mezar stelleri (mezar taşları), çeşme parçaları, islami mezar taşları vb. sergilenmektedir.
Konuralp’in batısındaki nekropolde 1937 yılında bulunan MS.1’inci yüzyıla ait Lahit mezar dikkat çeker. Lahitin uzun yüzünde kabartma olarak öküz başlarının taşıdığı çelenkler işlenmiştir. Bunların ortasında yazıtsız bir tabulaansata görülür. Lahitin alt kısmında çeşitli hayvan resimleri resmedilmiştir.
Düzce Konuralp Müzesi: Ziyaret Saatleri: 08:30-17:30
Düzce Konuralp Müzesi Tatil Günleri: Pazartesi
Düzce Konuralp Müzesi Giriş Ücreti: Ücretsiz
Sarıkaya Mağarası
Kendinizi Yüzüklerin Efendisi filminin içinde gibi hissedeceğiniz büyüleyici bir mağara Sarıkaya Mağarası!
Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, kireçtaşları ve kumtaşlarının kontağında kireçtaşlarının doğrultusu ve dağılımı yönünde eğimli olarak gelişmiştir. İki birimin dokunağında zayıf zondan giren su, bir yandan kireç taşlarını eritmiş, diğer yandan alttaki gevşek marn ve kumtaşlarını fiziksel olarak aşındırmıştır. Kireçtaşları ve kumtaşlarında derine doğru kazılma ile oluşan Sarıkaya Mağarası aynı zamanda bir su geçiş yoludur.
Toplam uzunluğu 717 m olan mağaranın ana galeri uzunluğu 510 m, genişliği 80 m, boyu 75 m, tavan yüksekliği 15-40 m’dir. Salonda iki gelişim dönemine ait fosil ve genç damlataş şekilleri bulunmaktadır. Salonun ortasında Aksu Çayı’ndan gelen derenin oluşturduğu küçük bir şelale ve ikinci evreye ait bir kanyon-vadi bulunmaktadır ve ilk oluştuğu bölümden 17 m ve gittikçe artan bir derinliktedir. Melen Çayı tarafından derince yarılmış plato karakterinde bir düzlüğün üzerinde düden konumunda bulunan mağara, yakın çevresinin yüzey sularını toplayarak Aksu Mağarası ile Melen Çayı’na boşaltır.
Samandere Şelalesi
Samandere Şelalesi tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile doğal oluşum özellikleri sayesinde ‘Tabiat Anıtı’’ olarak ilan edilmiş. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelale, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahip.
Bu beş yer dışında konaklayacağınız gün sayısına göre diğer noktalara da gitmeyi düşünebilirsiniz elbette. Bunu planlamanızı kolaylaştıracak iki harita vermek istedim. Bu haritalar ile konaklama noktanıza göre iki veya üç günde bölgeyi yakınlık derecesine göre planlayarak tamami ile keşfedebilirsiniz.
Güney ve güneybatı bölgesi için;
- Efteni Gölü
- Güzeldere Şelalesi
- Samandere Şelalesi
Doğu için;
- Çamlıpınar Göleti
- Kurugöl Tabiat Parkı
Kuzey için;
- Düş Yolu Çiftliği
- Konuralp Müzesi
- Sarıkaya Mağarası
Eğer bir gün daha vaktiniz var ise kuzeyde Akçakoca’ya doğru ilerleyebilir ; Hemşin Camii, Ceneviz Kalesi, Merkez Camii ve Fakıllı Mağarası’nı ziyaret edebilir, sahilde balık restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Bir tane alkolsüz restoran var; İskele Balık Restorantı ama fiyatları oldukça ütopik! Ayrıca son sel felaketinden etkilendiğinden yolları çok bozuk ama macera seviyorsanız Aktaşlar Şelalesi’ne gidin!
Konaklama Seçenekleri
Taç Tarım Çiftliği
Taç Tarım Çiftliği halka açık hisseleri olan bir tarım çiftliği aslen. Düzce’de büyük bir arazide hayvancılık ve tarım ile uğraşırlarken buraya ahşap evler ekleyerek otelciliğe de başlamışlar. Reklam yapmıyorlar ama gelenler memnuniyeti dilden dile aktardığından ziyaretçileri artıyor. Özellikle çocuklu aileler için güzel bir konaklama seçeneği. Çocuklar hayvanlarla ve doğa ile iç içe. Parkta, at biniciliğinde vakit geçirebilirler. Çocuksuzlar için de huzurlu bir yer çünkü kalabalık yok. Sadece Pazar sabahı dışarıdan kahvaltı için gelenlerden bir kalabalık oluyor. Kahvaltı dahil konseptleri ama restoranında öğle ve akşam yemeği için seçenekler mevcut. Odalar temiz, klimalı. Çalışanlar ilgili. Kahvaltı çeşit olarak orta seviyede ama bir çoğu çiftlikten yani organik. Fiyat bölgedeki alternatiflerine göre uygun.
Gecelik konaklama+kahvaltı bedeli iki kişi için 250 TL.
Adres: Düzce/ Göl Kenarı Mevkii (Whatsapp’tan konum isteyiniz, Yandex’te yanlış kayıtlı.)
Telefon: 532 763 59 26
Güzeldere Şelalesi Hobbit Evi ve Ahşap Evler
Güzeldere Tabiat Parkı’nın atmosferi zaten oldukça büyüleyici! Böyle bir ortamda sabaha uyanmanın değerine paha biçilemez. Bir adet Hobbit Evi ve bir kaç tane de dağ evi bulunuyor tesiste. Hemen yanı başında bir restoran ve tesis içinde oldukça temiz tuvaletler, mescit bulunuyor. Ayrıca kampçılar için de çadır alanı mevcut.
Gecelik konaklama+kahvaltı bedeli iki kişi için 350 TL.
Adres: Güzeldere Köyü, Gölyaka, Düzce, Türkiye
Tel: 534 895 20 94
Fenerbehçe Serkan Acar Resort ve Sport/Topuk Yaylası
Tesiste kayaktan tenise, futboldan trekkinge kadar bir çok spor aktivitesi yapılabiliyor. Otelde standart ve dubleks oda seçenekleri mevcut. Topuk Yaylası’nda ormanın kokusu, ardından göletle buluşan sarıçam, köknar, kayın gürgen ağaçlarının görüntüsü ile birlikte farklı birçok kuş çeşidinden doğa konseri dinleyerek, patika yollarda bisiklet, gölet çevresinde çadır kampı, trekking, foto-safari vb. aktiviteler de yapılabilmektedir.
Yarım pansiyon hizmet veren tesiste 2 kişi konaklama 350 TL.
Adres: Topuk Yaylası Kaynaşlı/DÜZCE
Tel: +90 380 547 70 77
Ne-Nerede Yemeli?
Kahvaltı için güzergahtaki çiftliklerde, şelale veya göl kenarı restoranlarda ortalama serpme kahvaltılar bulunuyor ve genelde kişi başı 40 TL civarında. Buraya geldiğinizde Efteni Gölü kenarında bulunan sosyal tesiste, Güzeldere Şelalesi’ndeki restoranda ve Samandere Şelalesi’ne 200 m mesafede nehir kenarında bulunan Değirmen Restoran’a gitmenizi öneririm. Balık çeşitleri, köfte ve kuymak menülerde sıkça karşınıza gelecektir.
Fotoğraf Değirmen Restorant’tan. Nehrin kenarında muazzam bir atmosfere sahip! Yemekler uygun fiyata ve lezzetli.
Gezi Tarihi: 2019 Ekim
Tatil ile ilgili Instagram paylaşımlarımı görmek için #hacergeziyor hashtagindeki postlara veya buraya tıklayabilirsiniz.
No Comments