Tarihi Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu ‘’ölmeden önce yapılacaklar listesinde’’ en başa konulması gereken bir gezi. Özellikle karlı kış aylarında tercih edildiğinde Ankara’dan başlayıp Anadolu’ya uzanan bir masal adeta. Paranın satın alamayacağı bu deneyimi muhakkak yaşamalısınız!
Birkaç yıl evvel Doğu Ekspresi vagonları pek dolmazken şimdilerde biletler aylar öncesinden tükeniyor. Gezgin fenomenlerin bu yolculukta paylaştıkları karelerin büyük ilgi görmesi bu yoğunluğun artmasının en büyük sebebi. Önceki yıllarda İnterrail gezgin grubu, Türkiye’nin en uzun tren yolculuğu olan İzmir-Ankara-Kars Doğu Ekspresine bir anda karar verip, 55 kişi ile birlikte, -40 derecede trene atlayıp çay içmeye gitmek gibi çılgın bir gezi düzenlemişlerdi. Özellikle gençleri plansızlığın verdiği mutluluk ile tanıştırmış olmaları ve bu karelerin sosyal medyaya yansımasının da gözlerin bu geziye çevrilmesinde önemli rolü oldu.
Biz Evde Yokuz Çifti’nin buzda balık avı
İlaveten’in Çıldır Gölü’nde Atlı Kızak Gezisi
Doğu Ekspresi ile Kars’a nasıl gidilir?
İstanbul Pendik ‘ten hızlı tren veya uçak ile Ankara’ya, oradan da 24 saat süren Ankara-Kars istikametindeki Doğu Ekspresi’ne binebilirsiniz. Sefer saatleri ve fiyatları TCDD’nin sitesinde mevcut.
Tren yolculuğunda vagon seçimi nasıl yapılmalı?
- Pulman (Otobüs gibi normal koltuklu. Bavul için ayrılan alan çok fazla olmadığından büyük yükünüz varsa yük peronuna ücret ödeyerek alan alabilirsiniz.)
- Örtülü Kuşetli (Oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. Eğer 2 kişi iseniz diğer 2 koltuğu da çocuk bileti şeklinde alarak mahremiyetinizi koruyabilirsiniz. Eğer diğer 2 koltuğu siz satın almazsanız diğer alan kişileri erkek veya kadın olarak ayırarak başka odalara alıyorlar ve tanımadığınız hemcinslerinizle 24 saat yolculuk yapmak zorunda kalıyorsunuz. Oda da bir adet priz var.)
- Yataklı (Oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo, 2 priz var.)
- Yemekli (Trenin restorandı bulunan alan. Menüde çorba, ızgaralar, mezeler, atıştırmalıklar, alkolsüz içecekler mevcut. Bilet fiyatına ekstra 20 TL gibi bir ücret ödeyerek yemekli perondan faydalanabilirsiniz.)
Hangi aylarda gidilmeli?
Bu yolculuğu kış aylarında tercih ederseniz hem beyaz kar örtüsünün kapladığı eşsiz manzaralara tanıklık etmiş, hem Kars Sarıkamış’ta kayak yapma fırsatı bulmuş, hem de Çıldır Gölü’nün buz tutmuş yüzeyinde atlı kızakları deneyimlemiş olursunuz. Tabi bahar aylarında da bu gezi ile Anadolu’nun türlü yeşil tonlarındaki manzarasını seyretmek de büyük keyif veriyor olmalı. Ayrıca yaz aylarında gece karanlığının daha az olması da büyük avantaj. Kışın gidiyorsanız dolunay olan tarihleri gözetmeniz gece de manzara izlemenizi sağlayacaktır.
Kars’ta muhakkak yapılması gerekenler nelerdir?
- Kars, doğal güzellikleri yanında kentte yer alan pek çok tarihi eserle de oldukça heyecan verici bir şehir. Kars Müzesi’nde birçok uygarlığa ait eserler sergilenirken, tarihi binalar sokakları süslemeye devam ediyor. Kale İçi Mahallesi’nde yer alan Havariler Kilisesi (Kümbet Camii) de bu eserlerden biridir.
- Kars turu sırasında gezeceğiniz en önemli nokta Ani Harabeleri olacaktır. Korunaklı ve suya yakın doğal yapısıyla uygarlıkların yerleşim için tercih ettiği Ani adını M.S. 6. yüzyılda alırken Binbir Kiliseli Şehir adıyla da anılmaktadır. Buradaki kiliselerin isimlerinin İncil’de geçtiği de biliniyor. İpek Yolu üzerinde bulunan şehir aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir.
- Kars gezinizdeki önemli noktalardan bir diğeri de kış sporlarına imkân tanıyan tesisleri ile Sarıkamış’tır. Ruslara ait pek çok şeyin bulunduğu ilçede ziyaret edilebilecek tarihi yapılardan birisi Micingirt Kalesi’dir. 2. Çar Nikola döneminde yaptırılan Katerina Köşkü de bölgenin tarihine ışık tutan yapılar arasında yer alıyor.
- Kars’a kadar gitmişken Kars mutfağını muhakkak deneyimlemelisiniz. Kaz dolması, hangel mantısı, umaç helvası, Kars kaşarı ve gravyeri buranın en meşhurlarından.
- Kars’ta yöresel yemeklerin yanı sıra halk oyunlarının da sergilendiği gece eğlenceleri düzenleniyor, bunlara da katılabilirsiniz.
Kars’ta gezilecek noktalar için trenden indiğinizde veya konaklama yapacağınız otelden günlük ücret karşılığında taksi kiralayabilirsiniz. Ortalama 300 TL’ye tüm gün gezebilirsiniz. Kışın gidiyorsanız kar lastiği olan bir aracı kiralamanızı öneririm.
Yarıyıl tatilinde çocuklarınızla da böyle bir tatili deneyimleyebilirsiniz. Gidenler trenin konforlu, sıcak, temiz ve güvenilir olduğunu söylüyorlar. Yolculuğun sonuna doğru özellikle tuvaletlerin çok kirletildiğine dair yorumlarda mevcut. Dönüş yolunu uçak ile tamamlayarak daha az yorulmuş olursunuz.
Yanınıza muhakkak yemek almalısınız. Yolculukta yapılan en keyifli şeylerden biri de Erzurum durağına yaklaşmadan verilen cağ kebap siparişleri. Molalar 5’er dakika olduğundan gidip alışveriş yapma şansınız olmayacaktır. Durağa sipariş verdiğiniz kebabı alıp yolunuza devam edebilirsiniz.
1 Comment