Bursa ve Çevresinde Gezilecek Yerler başlıklı yazımda bahsettiğim üzere üç günlük tatilimizin dönüş yönündeki son gününe 2-3 saatimizi verdiğimiz Cumalıkızık Köyü gezisinde nerelere gittik ve neler yaptık bu yazıda paylaşacağım.
Öncelikle son yıllarda dizi seti olarak kullanılması ve sosyal medyada çokca paylaşılması ile dikkat çeken Cumalıkızık’ın tarihinden bahsetmek istiyorum.
Osmanlı kırsal mimarisinin en görkemli köy yerleşimlerinden biri olarak günümüze kadar gelmeyi başaran Cumalıkızık, Uludağ’ın eteklerinde kurulan 700 yıllık bir vakıf köyüdür. Uludağ’ın etekleri ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.
Cumalıkızık geleneksel Osmanlı mimarisine göre şekillenmiş, özgün sivil mimarlık örnekleri olan evlerin organik sokak dokusu ve anıtsal yapılarla bütünleştiği önemli bir kültür mirasıdır. Osmanlı’ların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır.
Cumalıkızık evleri genelde üç katlıdır; birbirine akraba olan ailelerin birlikte, tam bir işbirliği ve uyum içinde yaşamlarını sürdürdüğü bilinmektedir. Evler yapılırken aile mahremiyetine son derece özen gösterilmiştir. Cumalıkızık evlerinde genelde iki türlü plan uygulanmıştır. Birincisinde evlerin dış kısımlarında zemin ve birinci katlar ile avlular, sokak döşemesine uygun moloz taş ve ahşap hatıllı duvarlarla örülmüştür. Üst kat ahşap taşıyıcı hımış dolgu, üstü alaturka kiremitli kırma çatılıdır. Sokaktan ev içinin görülmesi mümkün değildir. Pencereler üst katlarda kafesli veya cumbalıdır. İkinci tip evlerde ise dış avlu yoktur. Sokaktan kapı yardımıyla doğrudan hayat kısmına girilir.
İçlerinde yaşamların sürdüğü evleriyle adeta bir açık hava müzesi olan Cumalıkızık; tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle UNESCO dünya tarihi mirası listesine alınmıştır.
Cumalıkızık’ta Nereleri Gezmeli
1.Çınar Ağaçları
Aracınızı otoparka parkedip köyün girişine yöneldiğinizde sizi iki dev çınar ağacı karşılayacak. Köyün anıtı diyebileceğimiz bu iki koca çınarın birinin gövdesi 4, diğerinin 6 metredir.
2. Cumalıkızık Cami
3. Zekeriya Hatun Çeşmesi
Cumalıkızık Camisinin doğu cephesindeki çift merdivenin altında, beşik tonozlu nişin içinde yer alır. Osmanlıca kitabesinde “Sahibül hayrat vel hasenat Zekeriya Hatun vakfıdır. Senet 1316” yazılıdır.
4. Cumalıkızık Hamamı
5. Cin Aralığı
6. Köy Kahvaltısı
7. Uludağ’ın Eteklerinde Yürüyüş
8. Cumalıkızık Mimari Yapısını ”Küpeli Ev” İle Tanıyın
9. Köyden Alışveriş
Not: Günübirlik tatilcilerden dolayı hafta sonları aşırı yoğunluk olduğunu bildiğimiz Cumalıkızık’a muhakkak hafta içi gidin!
Bursa ve çevresinde gezilecek yerler için buraya,
No Comments