Kadınlarda idrar kaçırma; hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve hastayı sosyal yaşamdan uzaklaştıran önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle kadınlarda ileri yaş, fazla kilo ve çok sayıda doğum yapmak gibi nedenlerle ortaya çıkan idrar kaçırma, şeker, alzheimer gibi önemli hastalıkların belirtisi de olabilir.
Türkiye’de yapılan araştırmalar her dört kadından birinin idrar kaçırma problemi yaşadığını yalnız bu sorunu yaşayan kadınların çok az kısmının doktora gittiğini gösteriyor. Bunun sebebi de utanma, çekingenlik ve günlük petler kullanılarak bu durumun ört pas edilmesi. Bu da genel kadın hijyeninin bozulması ve sosyal kalitenin azalması ile sonuçlanıyor. İdrar kaçırma şikayeti olan bir kadının konuyu geçiştirmemesi ve bir üroloğa başvurması önemlidir. Doktorun yapacağı muayene ve testler sonucunda bu duruma yol açan hastalığını teşhis ettirmeli ve bunun tedavisi uygulanmalıdır. Hayatını olumsuz etkileyen bu durumun düzeleceğini ve daha mutlu bir hayat süreceğini bilmelidir.
Yaş ilerledikçe artan idrar kaçırma problemi 40 yaş üstü kadınların % 50’sini etkilemektedir. İdrar kaçırma sorunu kadınlarda erkeklere oranda daha sık ortaya çıkmaktadır. Ağır kaldırmak, hapşırmak ve merdiven çıkmak gibi aktiviteler ile stres anında ortaya çıkmaktadır. Zor ve travmalı doğumlar, vajinal yollarda ortaya çıkan sorunlar idrar kaçırma riskini artırırken, sezaryen veya normal doğumun idrar kaçırma üzerinde etkisi bulunmadığı bilinmektedir.
Dünyada yaygınlaşan ve tedavi edilmesi gereken obezite hastalığı da, idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Çünkü aşırı kilo ile karın içindeki basıncın artışı, idrar yollarını olumsuz etkiler. Kasları geliştirmek için düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Genel olarak kasların güçlü olması, idrar tutan organlar da olumlu etki sağlar. Su, kahve, çay gibi sıvıların aşırı tüketimi de idrar kaçırma sorununu artırmaktadır. Sıvı tüketimlerini normal seviyeye düşürmek, idrar kaçırmanın sorun haline gelmesini engeller.
İdrar kaçırma probleminin altında yatan farklı sebepler olduğundan, doğru teşhis ile beraber kişiye özel tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler; cerrahi, ilaçla, cerrahi olmayan veya egzersiz uygulamaları olabilir.
Böyle bir sorununuz varsa lütfen kayıtsız kalmayın, mutlaka doktora görünün…