Uygarlıklar beşiği, sultanlar şehri, ecdadımızın yaptığı camilerin, hanların, hamamların, çinilerin ve İskender Kebabı’nın şehri Bursa’ya gidiyoruz! Bu yazıda Anadolu’nun cennet köşesi Bursa ve çevresinde nerelere gidilmeli, ne-nerede yenilmeli ve konaklama alternatifleri nelerdir kendi çizdiğim rota ile anlatacağım.
1. GÜN
İstanbul’dan Osman Gazi Köprüsü’nü kullanarak Bursa’ya doğru yola koyulduk. İlk rotamız Orhan Gazi’de bulunan Sezgin Izgara. Eğer gezmek sizin için yemekten de geçiyorsa buraya muhakkak gidin. Yiyip yiyebileceğiniz en iyi etler burada! Zaten kasap olan Sezgin Izgara’ya İstanbul’dan kalkıp sadece ızgara yemeye bile gidilebilir. Hatta hem gidiş hem dönüş yoluna da burası eklenebilir yemek saatleri denk getirilerek. Fiyatlar, mekanın dekorasyonu, her şey ama her şey çok güzel. Haa bir de yok mu o ekmek kadayıfı!
Adres: Cumhuriyet Alanı Fırın Sokak Orhangazi/Bursa
Tel: (224) 572 17 71
Ve Bursa gezisi burada başlıyor… Öğle yemeğinden sonra Orhan Gazi’den 10 km uzaklıkta bulunan İznik’e geçiyoruz. Hedefimiz İznik’te gezilecek yerleri gezip gölde güneşi batırmak.
İznik’te gezilecek yerler için tıklayın.
Bursa ve çevresine 2 geceli bir konaklama ile 3 gün ayırdık ama İznik’te de bir gece kalarak bir günde göl sefası yapabilirsiniz. Bizim İznik gezimiz planladığımız üzere 7-8 saat de tamamlanıyor ve Bursa’da kalacağımız otele doğru yol alıyoruz.
Bursa’da bizim tercihimiz Burçman Otel oldu. Sadece uyku ve sabah kahvaltısı için kullandığımız otel şehir merkezinde bulunuyor. Ertesi sabah Bursa merkez gezisine başlıyoruz.
2. GÜN
BURSA MERKEZDE GEZİLECEK YERLER
1.Kozahan’da Simit & Çay
Türk kahvesi’de olur 🙂 ama handaki mağazalardan ipek evladiyelik bir ürün muhakkak alın!
Handan içeri girdiğinizde sağdaki dükkan 🙂
2. Anadolu Arabaları Müzesi
Eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilip Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi haline getirilmiş. Beygirli at arabasından tutun da günümüz modern arabalarına kadar bir çok aracı görebilirsiniz bu müzede.
3.Bursa’nın Meşhur İskendercileri
*Mavi Dükkan
Vedat Milor’un tavsiyesi Mavi Dükkan-Kebapçı İskender. Gerçekten de masmavi olan bu dükkandaki iskender kebaba Vedat Milor 5 üzerinden 5 vermiş. İskenderin mucidi” diye bilinen İskender Efendi’nin oğlu Cevat İskenderoğlu tarafından kurulmuş. Ama porsiyon fiyatları bence yüksek ve öğlen saatlerinde kuyruk oluşuyor kapısında.
Adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı Atatürk Caddesi No:60 16170 Osmangazi/Bursa
Tel: (224) 221 10 76
*Uludağ Cemal ve Cemil Kebapçısı
Mavi Dükkan ile yarışan Uludağ Cemal ve Cemil Kebapçısı’na Vedat Milor notu 4 olsa da bir çok gurme tarafından üst sırada. Fiyatları da Mavi Dükkan’ın altında.
Adres: Uluyol Sirin Sok. No:12 Bursa
Tel: (224) 251 45 51
*Kebapçı Hüseyin Usta
Özellikle Bursa’lıların önerisi olan, “o popüler yerleri geçin, iskenderi asıl burada deneyin” diye bahsedilen yer Kebapçı Hüseyin Usta. Bol ikramlı olmasıyla nam salmış orjinal kebapçılardan biri de burası.
Adres: Alacamescit Mh. Tuzpazarı Sk. No:16/B Bursa
Tel: (224) 220 12 29
*İskender Efendi Konağı
Burası da iskenderin mucidi” diye bilinen İskender Efendi’nin torunu Yavuz İskenderoğlu’na ait. Soğanlı Botanik Park’ın içinde bulunan konakta hizmet veriliyor, çok da güzel bir bahçeye sahip.
Adres: Soğanlı Botanik Park No:1, İskender Efendi Konağı, 16190 Osmangazi/Bursa
Tel: (224) 224 18 67
Bursa’daki iskender kebapçılar saat 18.00 sularında kapanıyor genelde, geç kalmamanızda ve gitmeden önce gideceğiniz yeri aramanızda fayda var. Ayrıca bahsettiğim bu mekanlar için; ”diğerlerinden çok da farkı yok, Bursa’da nerede iskender yerseniz iyi yapılır” diyenler çoğunlukta, ben de bu duruma katılıyorum. Bu mekanların turistik olduğu kanısındaym, gezginler için Kozahan’a, Yeşil Cami’ye uğramak gibi bir hal almış.
4. Sultanlar Şehrinde Sultanlara Layık Bir Hamam Keyfi
Bu öneri de size Biz Evde Yokuz’dan: Bursa, doğal mineralli yeraltı kaynak suları zengini olunca, hamam keyfi de onun yüzyıllardır süregelen olmazsa olmaz ritüellerinden biri olmuş. Her ne kadar şimdilerde bir sürü modern hamam türese de 500-600 yıllık hamamlara gidip eski adetleri yad etmenin zevki bir başka. Dediğimiz gibi Bursa’nın yeraltı kaynak suları değerli olunca zaten aşağı yukarı bütün hamamlar eşit derecede faydalı; ama işin içine atmosferi, dekorasyonu, tarihi katılınca sizden gelen önerilere dayanarak birkaç örnek verebiliriz. Kimisi tarihi hamam kimisi termal / spa oteli hamamı: Çekirge Hamamı, Tarihi Keçeli Kadın Hamamı, Mahkeme Hamamı, Kervansaray Termal Bursa, Gönlüferah Oteli Hamamı.
Çekirge Hamamı
5. Soğanlı Botanik Park Gezisi
Bursa malesef çocukluğumuzun o yeşil Bursa’sı değil, gök yüzünü ve manzarayı delen moloz yığınlarından burada da var. O yüzden gözleriniz yeşil ve bedeniniz oksijen ararsa soluğu Soğanlı Botanik Park’ta alın. Bursa Hayvanat Bahçesi’nin hemen yanında bulunan, içinde çeşit çeşit bitkilerin, çiçeklerin, ağaçların bulunduğu, göletinde ördeklerin yüzdüğü güzel bir park. Ayrıca parkın içerisinde bisiklet kiralama yeri ve sürüş parkuru da mevcut.
6.Bursa’nın Tarihi Yerleri
-
Bursa Kalesi, Hisar Kapısı ve Şehir Surları
Adım adım Bursa’yı gezerken hanlar hamamlar, surlar ve kapılar size eşlik edecek.
Milattan önce 7. yüzyıl’da Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve milattan önce 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialıların; Bursa Kalesi’ni milattan önce 1. Yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülmektedir. Tarihin en eski kalelerinden biri olan Bursa Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Orhan Gazi ise 1326 yılında Bursa’yı Osmanlı topraklarına kattıktan sonra kaleyi üç köşeli burçlarla desteklemiştir. Kalenin; Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı olmak üzere beş adet kapısı bulunmaktadır. Bursa Kalesi’nin içerisinde Roma dönemine ait sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, adak ve mezar steli, heykel kaideleri yer almaktadır.
Saltanat Kapısı (Hisar Kapısı)’nın önünde nöbet 24 saat devam ediyor.
-
Tophane Saat Kulesi
Hisar Kapısı’ndan yukarı doğru yürüdüğünüzde hem Tophane Parkı’nda bulunan 6 katlı, 65 metre uzunluğundaki Sultan Abdülaziz döneminden kalma Tophane Saat Kulesi’ne gelecek panaromik olarak Bursa’yı seyredebilecek hem de Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbelerini ziyaret edebileceksiniz. Dürbün kiralayıp seyir terasından yeşili yavaş yavaş katledilen Bursa’ya tanıklık edeceksiniz malesef.
-
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Osmangazi ve Orhangazi Türbesi Bizans döneminde Saint Elle Kilisesi kalıntıları üzerine aynı çatı altında inşa edilmiş ancak 1855 yılında yaşanan deprem sonrası büyük bir yıkım oluşmuştur. Daha sonra türbeler, Sultan Abdülaziz tarafından 1863 tarihinde ayrı bir şekilde inşa edilmiştir. Türbelerin üzerinde ise kubbe ve girişinde de 4 adet sütun bulunmaktadır. Ayrıca Orhangazi Türbesi’nde Emir Süleyman, Musa Çelebi, Sultan 2. Beyazıt’ın oğlu Korkut, Nilüfer Hatun ve kızı Fatma’da bulunmaktadır. Osmangazi Türbesi’nde ise oğlu Alaaddin Bey ve eşi Aspurça Hatun’un sandukaları yer almaktadır.
Osmanlı Beyliği’nin kurucularının türbeleri de bu gezide muhakkak ziyaret edilmeli.
-
Emir Sultan Cami ve Külliyesi
15.yüzyılda, Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırılmıştır. Osmanlı’da her külliyede olduğu gibi içerisinde hamam, medrese, aşevi, kervansaray bulunuyor. Günümüzde de Türkiye’de en çok ziyaret edilen cami ve türbeler arasında Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir padişah külliyesi olmayıp “Sultan Külliyesi” olarak da anılan yerde dini günlerde mevlit okutulmakta, özellikle Bursalılar sünnet ve düğünlerinden önce külliyedeki türbeyi ziyaret edip dualar etmektedirler.
-
Muradiye Külliyesi
Muradiye Külliyesi, Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbeler de eklenmiştir. Bahçesi servi ağaçları ile süslü bu mistik mekana da muhakkak yer verilmeli.
-
Ulu Cami
Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında 1396 yılında yapımına başlanılan ve 1399 yılında tamamlanan Ulu Cami, erken Dönem Osmanlı Mimarisi, çok kubbeli camileri arasında en büyük ve en anıtsalı olma özelliğine de sahiptir. Kündekari tekniği ile ceviz ağacından tek bir çivi veya yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak yapılan, üzerinde Samanyolu Galaksisi işlenmiş minberi Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmış. Caminin en özgün ve en güzel eserlerinden biri olup, eşine az rastlanılır bir sanat eseridir. Minberin doğu yakasında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürülür. Ayrıca gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşür. Mihrabı ise, 1571 yılında Mehmed Usta tarafından yaptırılmıştır.
-
Hanlar Bölgesi (Prinç Hanı, Geyve Hanı, Emir Hanı, Kapan Hanı, Fidan Hanı, İpek Hanı)
Hepsi birbirine yakın olan bu hanlar hala aktif bir şekilde hizmet veriyor. Sıra sıra dizili dükkanlara bir kaç saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim.
Hanlar haritası Biz Evde Yokuz’a aittir.
-
Bursa Kent Müzesi
Eski Adliye Binası’nda bulunan Bursa Kent Müzesi, Türkiye’nin ilk kent müzesidir. Bursa Kentinin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler; görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılmaktadır. Müzede, Bursa’da yaşamış altı Osmanlı padişahının balmumu heykelleri bulunur. Kentin topografik maketi sayesinde ziyaretçiler; Bursa surları, külliyeler, hanlar, hamamlar, camiler gibi anıt eserler hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler. Müzenin bodrum katında yer alan Tarihi Esnaf Sokağı’nda, Bursa’nın geleneksel ticaret hayatı tasvir edilmektedir. “Arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici, bıçakçı, bakırcı-kalaycı, tenekeci, marangoz, keçeci, sepetçi, şekerci, kebapçı, havlucu” özgün dekor ve canlandırmalar ile tanıtılmaktadır. Ayrıca alt katında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır.
-
Setbaşı Köprüsü
Irgandı Köprüsü’ne giderken tarihe tanıklık etmiş Setbaşı Köprüsü’nün üzerinden geçiyorsunuz.
-
Irgandı Köprüsü
Dünya üzerinde dört arastalı köprüden biri olan Irgandı Köprüsü, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlıyor. Köprü üzerindeki çarşıda el işi satan dükkanlar sıra sıra dizilmiş durumda. Köprünün ayağında şirin bir çay bahçesi de bulunuyor.
-
Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
Turkuaz renginin en güzel hallerini İznik Çinileri ile bezeli Yeşil Cami ve Türbe’de görmek mümkün. Hala nasıl elde edildiği sırrı çözülememiş bu çinilerde, yüzlerce turkuaz tonunun bir arada kullanıldığını göreceksiniz. Yıldırım Beyazid’in oğlu, Osmanlı padişahlarının beşincisi Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında mimar Hacı İvaz Paşa’ya yaptırılmıştır. Türbe’de Çelebi Mehmed Han dışında Çelebi Mehmed’in kızlarından Selçuk Hatun, Hafsa, Ayşe, Sitti Hatun; oğulları Mahmud ve Yusuf Beyler ve dadıları da gömülüdür.
Bu listede Bursa’yı Bursa yapan en değerli bulduğum ve daha popüler- turistik olan bölgelere yer verdim ama daha nicesi var Bursa merkezde. Yol üzerindeki tabelaları izleyerek çok daha fazlasını ziyaret edebilirsiniz.
Tüm bu yerler 3-4 km’lik alanda bulunuyor. Doğru bir güzergah belirleyip sıra ile yaya olarak gezebilir veya tramvaydan faydalanabilirsiniz. Ya da aracınızı Ulucami-hanlar bölgesinde park edip önce o bölgeyi gezip sonra araçla Irgandı Köprüsü tarafına geçerek parkedip Yeşil Cami ve çevresini gezebilirsiniz.
Harita Biz Evde Yokuz’a aittir.
7. Zennup 1844
Bu restorana ayrı başlık açmak istedim çünkü ödüllü Şef Ömür Akkor’un Zennup 1844’ü bence hem Bursa demek hem Anadolu demek! Her ay değişen ve elle yazılı menüsünde daha önce tatmadığınız onlarca yerli ve gerçek manada organik yemek var. Restoranın içinde küçük bir fırın var. Anadolu’da kendi ektirdikleri kavılca ve siyez tarlalarından gelen unlarla asırlık organik ve orjinal mayaları birleştirerek hazırlanan ekmekler pişiriliyor. Selçuklu mutfağının hakim olduğu menü kimi zaman kazılardan çıkan tabaklarla ve çoğunlukla antika parçalarla servis ediliyor. Bir de sabah kahvaltısı var ki, eşi menendi yok! Yani Bursa’ya geldiyseniz Zennup’suz olmaz! İster bir sabah kahvaltısı, olmazsa bir akşam yemeği… Ama bence ikisi de!
Adres: Çamlıca Mahallesi, Lefkoşe Cd., 16110 Nilüfer/Bursa, Türkiye
Tel: (224) 453 27 16
Gazi Orhan Bey Camii, Setbaşı Camii, Nalbantoğlu Camii,
3.GÜN
Bursa merkezde gezilecek yerlerin bir kısmını bitiremediğinizi duyar gibiyim. O yüzden sabah erken kalkıp bir kısmını bugün gezebilirsiniz ama biz tamamladık ve kahvaltı için Cumalıkızık’a doğru yol alıyoruz.
Cumalıkızık’ta gezilecek yerler için tıklayın.
Cumalıkızık’a 3-4 saat ayırıp sonra Gemlik’e geçip biraz denizin tadını çıkaracak sonra zeytinlerimizi ve saf zeytinyağımızı alıp bu üç günlük tatili bitireceğiz.
Bursa gezimizin sene-i devriyesinde ancak gezi notlarımı derleyebildim. Zira gezi Bursa’ya olunca yapılacaklar lisesinin en başında dursa da uzun zaman gerektiren meşakketli bir yazı olacağından bu güne kadar bekledi. Umarım siz de faydasını görür ve ziyadesiyle Bursa’yı gezersiniz…
2 Comments