Instagram’da karşıma çıktığında ”aaa keşke bu benim üniversite yıllarımda olsaydı” dediğim, hemen tüm postlarını heyecanla incelediğim ve takip etmekten çok keyif aldığım bir kadın müzisyen ve müzikseverler grubu aKşam.
Karşıma çıkar çıkmaz hemen DM’den kontakt kurduğum bu grubun benim onları keşfetmemin üzerinden daha bir kaç gün geçmeden bir buluşma ayarlıyor olması da benim için büyük şans! Tabiki ben de kaçırmadım bu konseri ve Üsküdar Fabrikafa’daki bu organizasyona gittim. Çok güzel bir repertuvarla oldukça başarılı ama bir o kadar da spontan bir muhabbet + konser oldu. Hatta boş bırakılan bir sandalyeye izleyiciler arasından isteyenler ara ara oturdu ve kendi istedikleri eserleri çaldılar, söylediler.
Birbirinden genç ve yetenekli genç kızları dinlemek bana çok iyi geldi. Konseptin konserden çok çay-kurabiye eşliğinde izleyiciler ve çalanlar arasında muhabbetli dinleti şeklinde olması da çok keyifli. Fabrikafa’da bu konuda çok başarılı bir tercih olmuş.. Bu tarz organizasyonları ara ara yapan aKşam, Instagram hesabından duyuru yapıyor ve ücretsiz olarak rezervasyon yaptırarak katılabiliyorsunuz.
aKşam’ı bir de onların ağzından dinleyelim…
Peki “aKşam’ın hikayesi nedir?” @zbakyildiz anlatıyor:
“Bu hikaye, aslında çok önce başladı. Sadece kadınların buluştuğu platformlara çağlar boyunca ilgimiz olmuş aslında. Eskiden kadınlar kendi kendilerine kalabilmek için kocalarını açık denize balık tutmaya gitmeleri için yüreklendirirlermiş. 🙂 Bundan birkaç kuşak önce anneannelerimiz, teyzelerimiz günler yapmışlar mesela. Kimi altınlı, kimi kısırlı börekli. Ama asıl maksat: Buluşmak. Birlikte olmak. Biz bunu önemsiyoruz, bunun çok kıymetli bir gelenek olduğunu düşünüyoruz. Kadınların buluştuğu bir platform demek, aynı zamanda özgür bir ifade ortamı demek. Kadın dayanışması demek. Kadınların yaratıcı enerjilerinin birbiriyle buluştuğu, etkileşime geçtiği “süper yaratıcı” bir ortam demek. :)) Fakat bu gelenek, şimdilerde devam etmiyor. Bundan 2 yıl evvel, üç kız arkadaş olarak dedik ki; “Ya biz öyle bir şey yapalım ki tanımadığımız kadınlarla sadece kadın olduğumuz için buluşalım, gündüz buluşamıyorsak akşam yaparız, kısırımız yoksa müzik yaparız!” Ve yaptık! 🙂 “aKşam” ismi ve böyle bir konsept, yıllarca hayalini kurduğum bir şeydi, adımız ve hikayemiz buradan geliyor. Repertuvarımızın çeşitliliği de bundan. Biz aKşam altında buluşan yüzlerce kadın olarak çok farklı backgroundlardan geliyoruz, birbirimizden çok farklıyız ama farklılıklarımız bir araya gelmemizin önünde bir engel olmuyor. Aksine, olagelen şey çok kıymetli bir buluşma oluyor ve bu güzel çeşitliliğimizi vurgulamak adına da çok renkli bir repertuvar hazırlamayı tercih ediyoruz. O yüzden bizim konserlerde aryalar, türküler havada uçuşur!
“Logodaki kepçe ne ifade ediyor ve aKşam’ın K’sı neden büyük?”Sahiden, kepçe de neyin nesi? 🙂 Logo yaratıcımız ve grafik tasarımcımız @zbakyildiz anlatıyor:
“Kepçe, Anadolu’da kadınlığın sembollerinden biri. Sadece kepçe değil, çukur yapıdaki çoğu yapı rahme benzetilmesi sebebiyle yüzyıllardır kadınlığın, doğurganlığın, yaratıcılığın sembolü olarak kullanılmış: kepçe, mağara, kazan, kadeh şeklinde listeyi uzatmak mümkün. Semboller bizi yüzyıllardır besliyor. Biz de logomuzda kadın yaratıcılığına vurgu olarak sembolümüzü kepçe yapmak istedik. Logoda kepçenin dikey görüntüsünden yararlanarak notaya olan benzerliğine de dikkat çektik. Fakat kepçe aynı zamanda kadınların mutfakta en çok kullandığı gereçlerden biri olduğu için çoğu takipçimizden “Yani mutfağa, böylece kadına işaret ediyor, kurdeleli şapka ya da topuklu ayakkabı gibi” dönütlerini aldığımız için asıl hikâyesini anlatmak istedik. 🙂 Kadınlığın güçlü sembollerinden biri olan kepçenin, mutfakta kadınların en çok kullandığı şeylerden biri olması ise ayrıca güzel bulduğumuz çok hoş bir rastlantı. 🙂 Peki ya “aKşam”? Şu “K” neden büyük Allahaşkına? 🙂 Logoyu hazırlarken CapsLock’un açık kaldığına dair rivayetler dolaşsa da bunların aslı olmadığını iletelim! :)) aKşam, bir “k”adın grubu, bir “k”adın müzik hareketi başlatıcısı, logomuzdaki “k”epçe, içinde sevgiyle müziğimizi pişirdiğimiz “k”azan, k”onser, “k”lasik müzik, kimi zaman “k”akara “k”ikiri, “k”ardeşlik ve içinde her türlü “K”yı barındıran oluşum. 🙂 Siz kısaca kadının K’sı diyebilirsiniz. 🙂
aKşam neler yapar?” @gulnihalaydinli anlatıyor:
Reyta, Sümeyra, Rümeysa ve Betül ile birlikte ekibimiz oluşunca ilk konserimiz için kollarımızı sıvadık. Sadece prova almakla kalmıyor, hem kendimizi hem de birbirimizi geliştirmek için temel müzik eğitimi ve vokal dersleri başta olmak üzere çalışmalar yapıyorduk. İlk buluşmamızı Ocak 2017’de 250 civarı katılımcı ile Şehir Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Daha o akşam sonraki etkinliğimizi planlıyorduk. İkinci büyük konserimize kadar küçük dinletiler düzenledik. Mayıs 2017’de büyük bir heyecanla en küçük detayına kadar özenerek hazırladığımız ikinci büyük konserimizi yine Şehir Üniversitesi’nde 350’den fazla kadının katılımıyla gerçekleştirdik. Bu konser bizim için çok değerliydi, hem bu kadar kadını ağırlıyor olmak mesajımızın yayıldığını gösteriyordu hem de konserden önce yaptığımız duyuruyla muhteşem bir organizasyon ekibi kurmuştuk. Bu konserin bize verdiği en güzel hediye belki de Hümeyra ve Ayşe Esra oldu. 2017 yazında workshoplar düzenledik, müzik ve nota, ritim bilgisi ve vokal dersleri bu workshopta yer alan eğitimlerimizdendi. Bizi bekleyen güz dönemi belki de aKşam’ın geçirdiği en büyük sınavdı, hem provaları alabileceğimiz hem de konser verebileceğimiz alan noktasında bitmek bilmeyen sıkıntılar yaşadık, ama o kısıtlı imkanlar bile 2018 Ocak tarihinde yine Şehir Üniversitesi’nde üçüncü büyük konserimizi düzenlememize engel olmadı. Bu konserden bir süre sonra Nida, Nurdan ve Sena Nur’un aramıza katılmasıyla Ankara’da konser vermeye gitmemiz bir oldu. Evet, 2018 baharında ilk kez İstanbul dışında konser vermiştik. Ancak bir yandan İstanbul’da da büyük bir konser planlıyorduk, Ankara’dan dönüşümüzün üzerinden iki hafta geçti ve Nisan 2018’de Bağlarbaşı Kongre Merkezinde, 300 kişilik salona 700 civarı dinleyicimiz geldi! Her ne kadar büyük kısmına yerimiz kalmamasına üzüntü duysak da çağrımızın ve enerjimizin bu denli yayıldığını görmek muhteşem bir duyguydu! O gün gelen tüm dostlarımızın gözlerinden, söyledikleri şarkılardan aldığımız enerjiyle bugün çok farklı hayaller kurabiliyoruz. Önümüzde çok güzel, heyecanlı günlerin bizleri beklediğine inanıyoruz.
“aKşam’ı nasıl dinleyebiliriz?” @bsdursun anlatıyor:
“Kurulduğumuz günden beri güz ve bahar dönemlerinde olmak üzere senede iki defa “aKşam Kadın Buluşmaları” adını verdiğimiz iki büyük konser düzenliyoruz. Bu konserler İstanbul’da, yaklaşık 1000 kadının katıldığı, ulaşımı rahat olan merkezlerde gerçekleşiyor. Bunun dışında sene içinde farklı konseptlerde mini konserler, dinletiler, buluşmalar düzenliyoruz. Cafelere, okullara, derneklere, hatta farklı şehirlere, neresi olduğuna aldırmaksızın davet aldığımız her yere gitmeye, dinlemek isteyen herkese kendimizi anlatmaya, müziğimizi götürmeye çalışıyoruz diyebiliriz. 🙂 Bizi dinlemek isterseniz etkinliklerimizi takip ederek İstanbul’daki buluşmalarımıza katılabilir, bulunduğunuz bir kuruma davet etmek isterseniz hesabımıza mesaj atabilirsiniz. Eğer farklı bir şehirdeyseniz ve aKşam’ı misafir etmek istiyorsanız hiç durmayın, soluğu en yakın belediyede alın! 🙂 Size aKşam dosyamızı ulaştırabilir ve hazırlıklara başlayabiliriz. Anlayacağınız ulaşım, enstrüman ve ses sistemi konularını hallettikçe her yere gelebilecek çılgın bir ailemiz var! 🙂
aKşam’ a nasıl katılabiliriz? @sena_nur.t anlatıyor.
“aKşam olarak bir kadın grubu olmamızın yanı sıra büyük bir müzik hareketi başlattık: “aKşam müzik hareketi”. Bu hareket kapsamında yaptığımız kadın müzik buluşmalarında amaçladığımız bir diğer şey de müzikle ilgilenen kadınlara sahnede bir alan açmak. Bu yüzden her büyük konser öncesi sosyal medyada müzisyen kadınlar için bir duyuru postu paylaşıyoruz ve başvuran kadınlarla buluşup o konser için bir “aKşam orkestrası” oluşturuyoruz, repertuvara hep birlikte hazırlanıyoruz. Öyle olunca sahneye 40 kadın çıktığımız oluyor! 🙂 Siz de aKşam orkestrasına katılmak isterseniz bu postları takip edebilirsiniz. “Postu mu bekleyeceğim canım!” diyen tez canlı kadınlaraysa bayılıyoruz! 🙂 Gerçekten de postu beklemeyin, dinletilerimize, konserlerimize çıkıp gelin ve konser sonu muhakkak tanışalım. 🙂 Peki aKşam hareketi’nde sadece müzisyenlere mi yer var? NOOO, arka tarafta arı gibi vızır vızır çalışan bir organizasyon ekibi daha var. Çekirdek kadromuz (Hümeyra, Ayşe Esra, Sena Nur) her büyük konser öncesi aynı aKşam orkestrasında olduğu gibi Instagram sayfamızda bir post yayınlıyor. Konukları karşılayanından, fotoğraf çekenine, repertuvar kağıdını katlayanından, sahne hazırlayanına on parmağında on marifet kocamaaaan, rengarenk bir aKşam organizasyon ekibi çıkıyor ortaya!
Süreç böyle gelişiyor ve aKşam ailesi büyüyor büyüyor büyüyor.
Başarılarınız daim olsun ve grubunuz hiç ayrılmasın aKşam! Üsküdar Fabrikafa’daki buluşmayı Youtube kanalım Tesettür Yakası‘ndan izleyebilirsiniz.
No Comments