Medeniyetler beşiği Anadolu’nun henüz Instagram gezginleri tarafından keşfedilmemiş, bakir ve eşsiz güzellikteki büyüleyici vadisi, Kral Midas’ın ülkesi Frigya’ya gidiyoruz!
Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar illerinin tam ortasında bulunan Frig Vadisi, M.Ö. 8. yüzyılda Balkan kökenli Frigyalı’ların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak kurduğu kilometrelerce alana yayılmış kocaman bir coğrafya. Kimisi yerleşim yerlerinin hemen yanı başında kimisi ise uçsuz tarlaların diplerine gizlenmiş görmeye değer onca kalıntı. Coğrafyanın bitki örtüsü ve iklim şartları da düşünüldüğünde kah güneşin kağ yağmur ve gökkuşağının eşlik ettiği uçsuz bucaksız ve doyumsuz bir gezi…
Bu coğrafya her zaman eşimle ilgimizi çekiyordu ama tek başına Frigya gezisi için yapacağımız kilometre gözümüzde büyüyordu, bu sebeple bölgede başka bir tatil ile birleştirmek niyeti ile erteliyorduk. Ve tam da düşündüğümüz gibi bir fırsat oluştu! 2017 Temmuz ayında Antalya tatilimizin İstanbul’a dönüş yönüne planladığımız Frig Vadisi gezisine iki tam gün ayırdık ve adeta büyülendik…
Öncelikle şunu söylemeliyim ki Antalya sıcağından sonra, az çok tahmin ettiğimiz ve hava durumundan da belli olan ama yinede bir şok etkisi yaratan ayaz bir soğuk bizi karşıladı ilk akşam. Güneşin etkisini gösterdiği saatler ince bir hırka kafi iken gece panduflar, hırkalar gerektiren bir memlekete götürüyorum sizi, hazırlığınızı buna göre yapın :).
Frig Vadisi’nde nerede kaldık?
Çalışma hayatları boyunca farklı bölgelerde kazı çalışmalarında bulunan Arkeolog Nihal Temuçin-Czichon ve Arkeolog Claasz Coockson Köyevi Projesi fikrini 2007-2011 yılları arasında bulundukları Oymaağaç Höyük/Nerik kazısında (Prof.Dr.Rainer Czichon Başkanlığında) oluştururlar. Bizim de konaklama şansına nail olduğumuz Midas Han‘ın ortaya çıkışında, Claasz Coockson’un Frigya’da yaptığı yürüyüşler sırasında bu bölgedeki konaklama ihtiyacı önemli rol oynamış.
Midas Han Frig Yolu üzerinde, eski Frig Krallığı’nın kalbi olan Frig Dağları’nda 1240 metre yükseklikte yer almaktadır. Yakın çevresi çok güzel bir doğaya ve Frig, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı’ya ait pek çok arkeolojik bulgulara sahiptir. Frig Yolu Polatlı yakınlarından başlayan 560 km uzunluğunda bir yoldur. Tepeler, dağlar, yükseltiler yürüyüş için çok uygun. Bazıları bir haftalık, bazıları bir gecelik konaklama ile yapılabilir. Biz daha yüzeysel bir gezi planladık çünkü yanımızda hem 4 yaşında bir çocuğumuz var hem de ben gebeyim. Durum böyle olunca iki gün hevesini almalık bir gezi oldu bizim için. Eğer bir sırt çantası ile bakir bölgelerde günlerce gezip araştırmak isterim diyorsanız yanınıza kendiniz gibi doğa sever ve maceracı birini alın ve başlayın yürümeye.
Frigya’da rehber yada rehbersiz yürüyüşler yapılabiliyor. Biz rotamızı tatilden önce kısmen belirlemiş ve otele varmadan önceki gündüz gezisi için telefon ile Nihal Hanım ile kritik yapmıştık. Aşağıda nerelere gittik kısmında rotamızdan bahsedeceğim.
Trekking için kilometrelerce yürüyüş rotaları ve bisiklet yolları da antik noktalardan geçiyor. Atlı turlarında düzenlendiğini duyduk ama hiç gezen birilerine rastlamadık. Çokça motorcu gördük yollarda…
Midashan’dan isteğiniz üzere pusula, GPS, harita yada rehber temin edebilirsiniz. Çadır kurmak isteyen yürüyüşçüler Midashan’ın şirin ve temiz bahçesindeki kamp alanında konaklayabilirler. Kamp kısmında sıcak su, çamaşır makinası, mutfak, duş ve tuvalet alanları mevcut. Midashan’ın kendi restoranından da faydalanılabiliyor. En fazla beş kişinin kalabileceği bir adet de odası da var. Kötü havalar için bu hostelden de faydalanılabilir.
Şunu da belirtmeliyim ki Midas Han gerçekten çok samimi ve sıcak bir ortama sahip. Taş bir yapı olan bu otelde kitap okuma köşesi, vadiye bakan ahşap pencereler sızan manzara tam ilham almalık! Restoranından çıkan anne yemekleri, kaliteli ve yöresel kahvaltılık çeşitleri hepsi ama hepsi çok güzel! Bahçesi, balkonu insanı öyle mest ediyor ki yürüyüşe çıkarken acaba bahçede tüm günü geçirsem yürümeyi falan boş mu versem dedirtiyor :).
Bölgede Midas Han dışında etnik tarzda bir başka otel yok ama güzergahınızdaki il ve ilçe merkezlerindeki otelleri de tercih edebilirsiniz. Vadi geniş bir alana yayıldığından otelin yeri çokda belirleyici bir kriter sayılmaz. Ama bu atmosfer ancak Midas Han’da yada bir başka köy evinde solunmalı.
Adres: Çukurca Köyü Yolu, Çukurca, Seyitgazi – Eskişehir, Türkiye
Frig Vadisi’nde nerelere gittik?
- Gerdekkaya Mezar Anıtı
- Yazılıkaya Midas Anıtı
- Pişmiş Kale
- Midas Şehir
- Kümbet
- Kırkgöz Kayalıkları
Vadi dışında Antalya’dan vadiye ilerlerken Afyon’da bulunan Kocatepe Cami ve dönüş güzergahımızda Eskişehir’de bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi’ni de ziyaret ettik.
Unutmayın!
Frig Vadisi diğer vadiler gibi hayal edilmeyecek kadar büyük bir yerleşke. 3 şehrin ortasına konumlanmış olduğundan yaya, araçlı veya bisikletli tercihinize göre gezi planını yapın.
Yollarda bilgilendirme tabelaları, eserlerde de açıklama malesef pek yok.
Bu yazıda anlattığım yerler dışında detaylı bilgi için muhakkak ön bir araştırma yapın ki geziniz anlam kazansın.
Küçük nüfuslu köylerden geçeceksiniz ve bir çoğunda bakkal veya restoran yok. Su ve yemek için tedbirli olmak gerek.
Telefon çoğu yerde çekmiyor. Haritanızı muhakkak yanınıza alın ve güzergahınızdan şaşmayın.
İklim biraz acımasız; öğlen ter içinde gece çiğ içinde bırakıyor insanı.
[…] şimdilik bu kadar. Sorularınızı yorum olarak bırakırsanız seve seve yanıtlarım. Frig Vadisi’ni anlattığım yazım için […]