Bol bol ıslanacağımız karlı ve yağmurlu günler kapıda! Peki, bu günlerde yağışlardan en az seviyede etkilenmek için nasıl kumaşlar tercih etmeliyiz?
Soğuk ve yağışlı havalarda su iticiliği veya geçirmezliği olan aynı zamanda hava geçirgenliği az seviyede olan kumaşlar tercih edilmeli. Bu kumaşları tercih ederken geniş tekstil bilgisine ihtiyaç duymadan, küçük detaylara dikkat ederek doğru seçimler yapabilirsiniz.
Kış aylarında ağırlıklı olarak dokuma kumaşlar kullanılır. Bu kumaşlar doğal veya yapay liflerden, farklı dokuma yöntemleri ile elde edilir. Elde edilen kumaşlara sonradan apre işlemleri uygulanabildiği gibi kumaş üretilmeden, lif hali yani ham haline de uygulamalar yapılarak mukavemetleri artırabilir. Tekstilde giyim ihtiyacından araba sanayine, tıbbi malzemelere kadar çok geniş yelpazede üretim yapılmaktadır. Her alanın kendine göre ihtiyaçları vardır. Soğuk kış aylarında bizim aradığımız özelliklere uygun giysi seçimlerinizi kolaylaştıracak ayrıntıları inceleyelim.
Hava Geçirgenliği
Hava geçirgenliği; havanın elyaf, iplikler ve kumaş yapısı içinden geçme kabiliyetine bağlıdır. Hava geçirgenliği, vücuttan geçen havanın tutulması ya da dışarı iletilmesi ile ilgili olup, kumaşı oluşturan elyaf, iplik ve terbiye (kumaşın gördüğü kimyasal işlemler) işlemlerine bağlı olarak değişir. Eğer kumaşın hava geçirgenliği iyi ise, vücudun etrafından ve üzerinde dolaşan hava sıcaklığının vücuttan dışarı taşır, düşük hava geçirgenliği olan bir kumaş ise hava hareketini keserek sıcaklık kaybını önler.
Örneğin, elyaf dolgulu bir montu satın alırken tüketici olarak giysinin dış kısmındaki kumaşın sık dokumalı olmasına, iç elyaf kısmının az boşluklu ve kapitone yani dikişinin düzgün olmasına özen göstermelisiniz. En önemlisi de bedeninize gelecek olan iç kısmının teni rahatsız etmeyecek, terletmeyecek, sıcaklığı içerde tutacak bir astar olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için astar kumaşının polyester gibi yapay değil ipek ve yün gibi organik veya organik olan kumaşlarla karışım yapılmış ve bu şekilde mukavemeti yani elastikiyet- sağlamlık kazandırılmış olanlarını tercih etmelisiniz. Büyük markaların ürün etiketlerinde kumaş ile ilgili tüm içerikleri gördüğünüzden bu seçimleri daha kolay yapabilirsiniz.
Su İticiliği
Tekstilde hidrofob olarak bilinen, kumaşlara doğal ya da apre gibi uygulamalarla sonradan kazandırılan bu özellik ile nemi uzaklaştırma veya suyu emmeye karşı mukavemet sağlanır. Özellikle piyasada gördüğümüz polyester, poliamid ve polietilen gibi ipliklerden üretilen kumaşlar da su iticiliği özelliği vardır. Bu kumaşlar tesettür mayo, trençkot gibi giysileri için kullanılır.
Terzilerinize kıyafet diktirme gibi bir alışkanlığınız var ise aldığınız kumaşları evde basitçe test edip sonra diktirmekte fayda var. Evde duş başlığının altına 20 cm kestiğiniz kumaşı farklı açılarla tutarak adeta yağmur yağdırıyormuşçasına suyu altına ne kadar geçirdiğini test edebilirsiniz. Su eğer kumaş yüzeyinden dışarı doğru akıyorsa su iticiliği iyi anlamına gelmektedir, bu kumaşı yağmurlu havalar için dış giysisi olarak diktirebilirsiniz. Bunun yanı sıra açık renk trençkot kumaşı seçimlerinde kumaşın su iticiliğin test etme şansınız var ise sonucunda suyun leke bırakma durumunu da kontrol etmek gerekir. Test uygulayamayacağınız durumlar için ise yine giysi etiketinde uygulanan apre işlemlerini okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.
Özellikle trençkot seçimlerinizde su iticiliği özelliğini gözetmekte fayda var. Ilık havalarda tercih ettiğimizden hem hafif olmasına hem de su geçirmemesine özen göstermek gerekir. Soğuk kış ayları deyince aklımıza ilk gelen yünün sıcak tutma özelliğini de herkes bilir ama yün suda deforme olabilen, suyu doğal bir lif olduğundan çeken ve zor kuruyan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple yün ceket, kaban gibi seçimlerde de su iticilik apresi var mı, polyester gibi yapay bir lif karışımı ile desteklenmiş mi bakmak gerekir. Kaşe, gabardin, kaşmir, blazer gibi kumaşlar kalınlıklarına ve dokuma sıklıklarına bağlı olarak ceket, kaban ve trençkot olarak tercih edilebilir.
Su Geçirmezlik
Su geçirmezlik özelliği iki şekilde sağlanır; birincisi elyaf içerisine ve üzerine yağ asidi ya da mum gibi su itici maddelerle aplike edilir. İkinci durum ise; kumaş su geçirmez kauçuk gibi bir madde ile kaplanır. Bu tarz özellikteki kumaşlar yağmurluk üretiminde de kullanılır. Su iticilik özelliği; pamuk, pamuk-polyester karışımları ve yün polyester karışımlarının önemli bir apresidir. Bu şekilde elde edildiğinde hem su geçirmezlik hem de nefes alabilme özelliğinden sağlık açısından daha uygundur.
Kışlık ihtiyacınız için hava ve su geçirme özelliklerine bakmanın yanı sıra herhangi bir ürün alırken uygulamanız gereken küçük testleri de atlamamakta fayda var. Örneğin alacağınız giysinin dikiş yerlerini hafifçe elinizle esneterek dikiş ipliğinin kumaşla olan mukavemetini, kumaşın herhangi bir noktasını boyuna ve enine hafif esneterek kopma ve esneme dayanımını, kumaşı önce avuç içinde buruşturup sonra elle düzleme yaparak buruşma ve ütü tutma gibi mekanik testlerini basit usulle
No Comments